gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

HILLIARD ENSEMBLE, THE

GESUALDO - QUINTO LIBRO DI MADRIGAL

Genre: Klassiek
Label: ECM NEW SERIES
Releasedatum: 16-03-2012
Herkomst: NL
Item-nr: 2923312
EAN: 0028947647553
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Een uitgave van het uit 1611 stammende vijfde boek van de Madrigali Libro van de Italiaanse componist, Carlo Gesualdo (1566-1613). Zijn madrigalen zijn vooral bekend om de harmonie en de chromatiek en waren hun tijd al ver vooruit. Opvallende tempo contrasten en een uitgesproken modern gevoel voor drama. Avant-garde muziek uit de late renaissance. En wie kan deze prachtige muziek beter uitvoeren als het wereldberoemde Hilliard Ensemble. Expressieve hemelse vijfstemmige koorzang en voor deze gelegenheid uitgebreid met de sopraan Monika Mauch. Hilliard tovert het geluid en de sfeer uit de hoed, welke volledig recht doet aan deze ook in technische zin heerlijke composities van Gesualdo. In het bijbehorende boekje zijn de teksten eveneens in het Engels en Duits opgenomen.

Tweede recensie:

De eerste opname van The Hilliard Ensemble voor ECM – meer dan twintig jaar geleden –waren de Tenebrae Responsories (Goede Week responsoria) van Carlo Gesualdo di Venosa. Deze keer pakken de vier leden van The Hilliard Ensemble (versterkt met sopraan Monika Mauch en conuntertenor David Gould) integraal het vijfde Madrigalenboek van Gesualdo op. De polyfonische Madrigalen (uit de periode 1594-1611) worden gekenmerkt door een harmonisch muziektaal, met dissonante effecten in wisselde tempi en een hoog dramatisch effect. The Hilliard Ensemble voert de liederen prachtig en veel overtuigingskracht uit. Voor de liefhebber van madrigalen een absolute aanrader. Voor geïnteresseerden is dit een mooi document om kennis te maken met de zangcultuur die vier eeuwen geleden in Italië gebruikelijk was. (WZ)

Programma:
Gesualdo: Madrigali libro quinto, 1611
1. Gioite voi col canto
2. S'io non miro non moro
3. Itene, o miei sospiri
4. Dolcissima mia vita
5. O dolorosa gioia
6. Qual fora, donna
7. Felicissimo sonno
8. Se vi duol il mio duolo
9. Occhi del mio cor vita
10. Languisce al fin
11. Mercè grido piangendo
12. O voi, troppo felici
13. Correte, amanti, a prova
14. Asciugate I begli occhi
15. Tu m'uccidi, o crudele
16. Deh, coprite il bel seno
17. Poichè l'avida sete (Prima parte)
18. Ma tu, cagion (Seconda parte)
19. O tenebroso giorno
20. Se tu fuggi, io non resto
21. T'amo, mia vita

The Hilliard Ensemble: Monika Mauch (sopraan), David James (countertenor), David Gould (countertenor), Rogers Covey-Crump (tenor), Steven Harrold (tenor), Gordon Jones (bariton)

nieuwsbrief