gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

INSTRUMENTS is een akoestisch project van de internationaal befaamde producer/DJ Henrik Schwarz. In een samenwerkingsverband met arrangeur Johannes Brecht en het Tokyo Secret Orchestra zorgt Schwarz door zeven van zijn composities om te zetten voor klassiek orkest voor een aangename akoestische luisterervaring.
Klassiek in een verrassend nieuw jasje en ongetwijfeld één van de meest bijzondere uitgaven van de laatste tijd. Moderne techno producties en repetitieve grooves moeten plaats maken voor de zuiverheid en elegantie van houten blaas- en snaarinstrumenten en percussie.
Een openbaring is het om bijvoorbeeld Schwarz eerste single 'Marvin Two' in een dergelijke transcriptie te horen. En eerlijk gezegd is dit bij alle nummers, zoals 'Walk Music Four', 'Cloud Three' en 'Wamims' op dit fraaie album wel het geval.
Een nieuwe vorm van klassieke muziek? Dat biedt perspectief!


Henrik Schwarz: Instruments
Internationally celebrated producer releases acoustic chamber music arrangements of his electronic dance music hits

1. Walk Music Four

2. Marvin Two

3. Leave My Head Alone Brain Seven

4. In Björndal

5. Cloud Three

6. Wamims

7. I Exist Because of You Two




Wie Henrik Schwarz de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat de Duitse danceproducer al een paar jaar bezig is zijn horizon te verbreden. Naast optredens met de Innervisions-familie Dixon en Âme schreef Schwarz muziek voor een stomme film, werkte samen met het Berlijnse staatsballet en stond in november nog op het TodaysArt festival met pianist Nik Bartsch. In een kerk.

Dus dat Henrik Schwarz nu een album uitbrengt met klassieke arrangementen van zijn werk is niet zo verbazend. Je vraagt je vooral af waarom het zolang geduurd heeft. Dat blijkt vooral te maken te hebben met het perfectionisme van de Duitser. Vier jaar terug al vroeg Schwarz zich af wat er zou gebeuren als hij de kickdrum uit zijn composities zou wegsnijden en de elektronica zou vervangen door violen en blaasinstrumenten.

Hij nodigde de klassiek geschoolde danceproducer Johannes Brecht (Pokerflat) uit om nieuwe arrangementen te schrijven voor zijn clubhits ‘Walk Music’, ‘Leave My Head Alone Brain’ en ‘Marvin’ en ging op tournee. Dat bracht hem onder meer langs de Tonhalle in Zürich, de Kammermusiksaal in Berlijn en (in 2013) het Amsterdamse Concertgebouw, waar het Nederlands Kamerorkest zijn muziek speelde terwijl Schwarz vanuit de uitverkochte zaal toekeek.

Toch was hij niet tevreden. Pas in een Japanse boeddhistische tempel (I kid you not) viel alles op z’n plek. Samen met 27 talentvolle, jonge muzikanten onder leiding van dirigent Emi Akiyama had Schwarz voor het eerst het gevoel dat dit orkest wist door te dringen tot de ziel van zijn muziek.

Het resultaat is Instruments, een zevental nummers waarop de melodieuze deephouse van Henrik Schwarz op indrukwekkende wijze is vertaald naar strijkorkest, staande bas en blaasinstrumenten als fagot, klarinet en koper. Vooral de enorme dynamiek is opvallend. Halverwege Schwarz’ klassieker ‘Leave My Head Alone Brain’ gaan de strijkers compleet los op het hoofdthema, om daarna op kousenvoeten verder te sluipen terwijl een dwarsfluit de boel overneemt. Van extatisch naar klein en ingetogen. Eb en vloed. Precies zoals je van een groot orkest zou verwachten. De Japanse discipline druipt uit de groeven.

Het was te gemakkelijk geweest om de kickdrum ter vervangen door pauken. Je zult op Instruments dan ook tevergeefs zoeken naar een ‘four to the floor’. Toch blijft het repetitieve element van Schwarz’ muziek overeind. Een basfagot speelt eindeloos hetzelfde thema (‘Wamims’), een vibrafoon zet een basisritme of spiralende melodie neer (‘Marvin’) of de violisten plukken ritmisch aan hun snaren (‘I Exist Because of You’). Het is klassieke muziek met het DNA van de dansvloer, gespeeld door jonge muzikanten die de magie van een goede nachtclub snappen.

De 180-grams plak vinyl die het Nederlandse label Music On Vinyl naast de digitale versie uitbrengt, maakt straks een prima vaderdagcadeau. Want generatiekloven verdwijnen dankzij deze plaat.

(TEKST: www.djbroadcast.net/)



Tracks

Disc 1
1. Walk Music Four
2. Marvin Two
3. Leave My Head Alone Brain Seven
4. In Björndal
5. Cloud Three
6. Wamims
7. I Exist Because Of You Two

nieuwsbrief