gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

CREAM

FRESH CREAM (DELUXE EDITION)

Genre: Reissues
Label: UNIVERSAL
Releasedatum: 27-01-2017
Herkomst: NL
Item-nr: 3642207
EAN: 0602557185515
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

De eerste plaat van de eerste ‘supergroep’ werd vijftig jaar geleden gelanceerd. Voor de viering van het jubileum van Cream’s Fresh Cream is elk millimeter tape benut. Kende het oorspronkelijke album uit 1966 elf tracks, met deze set van drie cd’s wordt met alternatieve mono- en stereomixen, A- en B-kantjes van singles, outtakes en BBC-sessies de score opgevoerd naar 56. Op het vierde schijfje passeert ongeveer de helft nogmaals in Blu-ray kwaliteit. Het debuut van het extreem onstuimige samenwerkingsverband van Eric Clapton, Jack Bruce en Ginger Baker, dat maar vier albums stand hield, wordt hier dus wel zeer uitputtend gepresenteerd. Opvallend is en blijft dat voor dit bluesmonument van Britse makelij Clapton nauwelijks muziek heeft bedacht en Jack Bruce slechts een handvol nummers aanleverde. De room was dus helemaal niet zo vers want de drie godenzonen voegden ook covers van Muddy Waters, Willie Dixon en Robert Johnson toe aan Fresh Cream.
Het gebodene klinkt desondanks nog altijd zeer fris en eclectisch en is ook geluidtechnisch om door een ringetje te halen. Hoewel Clapton, Baker en Bruce voor blueshelden door gingen is Fresh Cream geen puur bluesalbum. Het is ook poppy, psychedelisch, er zijn jazzinvloeden en het is niet voor niets dat latere metalgroepen aan Fresh Cream refereren. Een minpunt is ook na vijftig jaar nog altijd dat de titel van I’m So Glad idioot vaak wordt herhaald. En dan te bedenken dat het nummer in deze box ook nog eens ettelijke keren langs komt. Maar voor het overige is dit een prachtbox om heel blij van te worden.

nieuwsbrief