gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

CAVE, NICK

GHOSTEEN (2LP/DOWNLOAD)

Genre: Pop & Rock
Label: KOBALT
Releasedatum: 08-11-2019
Herkomst: NL
Item-nr: 4043766
EAN: 5056167114796
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

‘Papa; ik snap niet waar hij over zingt, maar ik word wel een beetje verdrietig van deze muziek.’ Mijn 11-jarige zoon heeft aan een paar woorden genoeg om het meest recente album van Nick Cave And The Bad Seeds perfect te duiden. Want of je de woorden nu verstaat of niet; de sfeer van dit album is intens verdrietig. Langgerekte mineurakkoorden uit een synthesizer. Sombere pianopartijen. Een zanger die soms zelfs snikkend of juist met een breekbare overslaande stem zijn boodschap verkondigd. Ook als je de teksten niet verstaat, dan vloeien de tranen bijna letterlijk door de speakers. Als luisteraar voel je het verdriet van Ghosteen.
Maar wanneer je de teksten wél verstaat, dan blijkt pas écht hoe groot het verdriet is van één van de grootste rockartiesten der aarde. In de verhalen die Nick Cave over ons uitstrooit, staan, net als altijd, grote thema’s zoals leven, dood en religie centraal. Deze reeks zeer beeldende en reflectieve teksten hebben stuk voor stuk echter bovenal te maken met de tragische dood van zijn 15-jarige zoon Arthur (in 2015 viel hij van een klif in Brighton). Elk nummer bevat wel treffende tekstflarden die voor altijd in het hart van de luisteraar beklijven: ‘The stars are your eyes’, It's a long way to find peace of mind’, ‘There's nothing wrong with loving something, you can't hold in your hand’, ‘The black butterflies and the screaming horses and your bright green eyes, so beautiful’, ‘Cause I’m just waiting for you, to return’, ‘Oh my darling, precious one’ of bijvoorbeeld ‘We are here and you are where you are’.
Dit album is een intens eerbetoon en een manier van verwerking. Zeer pijnlijk, maar tegelijkertijd o zo, prachtig.

Nick Cave - vocals, piano, synthesizer, backing vocal
Warren Ellis - synthesizer, loops, flute, violin, piano, backing vocals
Thomas Wydler - drums
Martyn Casey - bass
Jim Sclavunos - vibraphone, percussion
George Vjestica - guitar

Tracks

Disc 1
1. A1: Spinning Song
2. A2: Bright Horses
3. A3: Waiting For You
4. A4: Night Raid
5. B1: Sun Forest
6. B2: Galleon Ship
7. B3: Ghosteen Speaks
8. B4: Leviathan
Disc 2
1. C1: Ghosteen
2. C2: Fireflies
3. D1: Hollywood

nieuwsbrief