gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 15,00

ARCADE FIRE

SUBURBS

Genre: Pop & Rock
Label: MERCURY
Releasedatum: 30-07-2010
Herkomst: NL
Item-nr: 2636465
EAN: 0602527426297
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Het debuut van de Canadese band Arcade Fire was met recht een opmerkelijk ijkpunt in de hedendaagse rockmuziek te noemen. Funeral bleek een emotionele rollercoaster. De muziek klonk angstig en rauw, maar tegelijkertijd ook teder door toevoeging van engelachtige instrumenten als viool, pijporgel, hoorn en harp. Daarbij kwam, de band verkondigde hun muzikale boodschap zoals een dominee predikt tegen zijn volgelingen: vol passie, vol vuur. Het debuutalbum van de formatie uit Montréal werd door menig popcriticus als het beste album van 2004 gebombardeerd. Drie jaar daarna volgde Neon Bible. Arcade Fire onderstreepte hun huizenhoge kwaliteit van songschrijven nog eens ferm. Het tweede album was weliswaar donkerder van toonaard, soms zelfs ronduit sinister en zwartgallig door de bittere teksten over rampspoed en onheil. Het was een goed vervolg van een meesterlijk debuut.

En dan is het augustus 2010. The Suburbs is uit, hun derde album. De prachtige opener en tevens titeltrack is een onverwacht lichtvoetig dartelende honky tonk-song. Inclusief aanzwellende violen en gierende gitaarnoten. Het schitterende nummer loopt weergaloos over in Ready To Start en voor je het weet ben je 64 uitmuntende muziekminuten verder. Legio klanklaagjes vormen opbouwen naar talloze hoogtepunten (Used To Wait is misschien wel de mooiste). Je hoort hemelse koortjes, vervaarlijk galmende feedbackgitaarmuren, ongepolijste noise (Rococo), striemden vioolpartijen (Empty Room), maar ook eenzame akoestische gitaren en intiem tingelende pianopartijen. Nummers zijn over het algemeen rustiger van toonaard dan bij de eerste twee albums. Soms is er gekke uitspatting te horen zoals de ware Blondie-pastiche Sprawl II. Dan weer zorgt een nummer als Month of May voor een intens venijnige punkinslag. Ook van wezenlijk belang bij deze band? De desolate teksten. Ze gaan dit keer over vroeger (Deep Blue), over herinneringen aan de buitenwijk waar de band vroeger woonde (Suburban War, Wasted Hours, The Suburbs), over verlies, over verveling.

The Suburbs is al met al een bont collage van hoogstaande passionele barokrock geworden. Onbetwist oordeel daarbij? De hedendaagse rockmuziek heeft wederom te maken met een opmerkelijk ijkpunt.

nieuwsbrief