Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
CANTIONES SACRAE 1575, ALAMIRE, CD, 0658592070620

ALAMIRE

CANTIONES SACRAE 1575

Drager: CD (Aantal 2) Levertijd: 3 a 5 werkdagen
Herkomst: NL Item-nr: 2701903 EAN: 0658592070620
€ 26,99
RECENSIE
Dit dubbel-album van het vocaal ensemble Alamire (vernoemd naar de 16e eeuwse muziekuitgever Petrus Alamire) is het begin van een dertig-delige serie, waarin de Engelse kerkmuziek tussen ±475 en ±1715 op CD vastgelegd gaat worden. Alamire, onder leiding van David Skinner, denkt daar de komende tien jaar voor nodig te hebben.

Deze eerste uitgave omvat in totaal vierendertig motetten in het Latijn, waarvan Thomas Tallis (±1505-1585) en zijn leerling William Byrd (±1540-1623) ieder de helft uit hun eigen werk hadden verzameld in 1575, als eerbetoon aan Elizabeth de Eerste, onder de naam ‘Cantiones Sacrae’. Het bijzondere van deze ‘Cantiones’ is, dat ze als eerste belangrijke uitgave-in-druk van verzamelde muziekwerken in Engeland worden beschouwd. Volgens de website van Alamire is dit de eerste keer dat de ‘Cantiones’ in zijn geheel door één en hetzelfde ensemble worden uitgevoerd en in volgorde van publicatie destijds op CD worden uitgebracht.

Als je optimaal van deze twee CD’s wilt genieten, moet je ze zeker niet in één keer achter elkaar beluisteren, want dan loop je de kans dat je bij deze (zeker voor die tijd) complexe koorwerken (vijf- tot achtstemmig) na verloop van tijd door de bomen het vocale bos niet meer hoort. Men heeft ervoor gekozen een enigszins ruimtelijke opname te maken om ook iets van de akoestiek van de locatie (de Fitzalan Chapel in Arundel Castle in West Sussex) te laten doorklinken. Dat maakt dat de opnamen niet overal even doorzichtig zijn, ondanks het feit dat de werken in enkelvoudige bezetting worden gezongen.

Anderzijds, als je eenmaal aan de klank en de complexiteit gewend bent, valt er veel te beleven. Want de ‘Cantiones’ zijn over het algemeen (bij Tallis nog meer als bij Byrd) een boeiend vlechtwerk van zanglijnen, waarin heel af en toe zelfs een mooi dissonantje te horen is.

Daarbij komt dat, afgezien van één van de vrouwenstemmen bij de alten die door haar rechtlijnige manier van zingen soms niet altijd even goed mengt met de rest van het koor, het vocaal ensemble Alamire over een mooie en zuivere koorklank beschikt, waardoor er toch wel wat te genieten valt.
Recensent : Redactie
Datum : 23-01-2011
verschenen in Platomania : 274
Waardering : 7.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
362
362 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO