gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

FREIBURGER BAROCKORCHESTER

LA FINTA GIARDINIERA

Genre: Klassiek
Label: HARMONIA G - O HARMONIA M
Releasedatum: 08-10-2012
Herkomst: NL
Item-nr: 2983198
EAN: 3149020212622
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

René Jacobs vervolgt zijn met vele prijzen bekroonde reeks Mozart-opnames met een verrassing: de opera La finta giardiniera. Deze ging in 1775 in München in première, maar was niet echt succesvol en ook een latere vertaling in het Duits kon zich niet meten met de opera waarnaar deze vooruitwijst: Le nozze di figaro. Jacobs dirigeert echter niet de eerste versie, nog de Duitse singspiel-versie, maar de Praagse versie van 1796, vijf jaar na Mozarts dood. Hier horen we opeens een radicaal anders georkestreerde versie van de partituur, die dermate veel overeenkomsten met late symfonieën van Mozart vertoont dat de vraag zich aandient: is deze nog door Mozart zelf gemaakt? Een antwoord moet Jacobs in het gedetailleerde essay uiteindelijk ook in het midden laten, maar vast staat dat deze Praagse versie een ware ontdekking is, zeker met de uitmuntende solisten waar Jacobs over beschikt. Over het Freiburger Barockorchester kunnen we kort zijn: dat is in vertrouwde topvorm. De Mozart-opera van 2012.

Mozart: La finta giardiniera, K196

Sophie Karthäuser (Sandrina/Violante), Jeremy Ovenden (Il Contino Belfiore), Alexandrina Pendatchanska (Arminda), Marie-Claude Chappuis (Ramiro), Sunhae Im (Serpetta), Michael Nagy (Nardo/Roberto)

Freiburger Barockorchester, René Jacobs

nieuwsbrief