gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Geen enkel hedendaags klassiek muziekstuk heeft in Nederland zoveel impact gehad als Canto Ostinato van Simeon ten Holt, die op 25 november 2012 op 98-jarige leeftijd overleed. Canto Ostinato is een minimalistisch werk voor meerdere piano's. De componist schreef het in de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar de populariteit ervan is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. In 2012 voerde Wilma de Rek een tiental gesprekken met Simeon ten Holt over zijn leven, zijn liefdes en zijn werk.

Ze sprak ook met uitvoerders van Canto Ostinato (Polo de Haas en Kees Wieringa, Sandra en Jeroen van Veen, Ivo Janssen) en bewonderaars als Paul Witteman, Joke Hermsen en Angela Groothuizen. Dit boek bevat een cd-opname van Canto Ostinato door pianoduo Sandra en Jeroen van Veen, een dvd met een concertregistratie en losse fragmenten uit concerten waarbij de veelzijdigheid van de compositie wordt belicht, én de integrale bladmuziek.

Simeon ten Holt (1923-2012) wijdde zich in de jaren zestig van de vorige eeuw vol overgave aan de seriële muziek; in de jaren zeventig keerde hij terug naar de tonaliteit, met de compositie van Canto Ostinato (1973-1976) als hoogtepunt. Ten Holt had als enige levende componist een plaats in de Klassieke Top 100 Allertijden.

Wilma de Rek is journalist bij de Volkskrant en auteur van Allemaal losers, van de Encyclopedie der Nederlanden (samen met Bert Wagendorp) en van De stijl van de leider (samen met Pieter Broertjes). Sandra en Jeroen van Veen zijn pianisten en mede-oprichters van de Simeon ten Holt Foundation.
Door Redactie op 2016-10-04

nieuwsbrief