gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 15,00

BECKAND, TIJL /KONINKLIJK CONCERTGEBOUW

LE SACRE DU PRINTEMPS

Genre: Klassiek
Label: RTBE 0-E AVRO
Releasedatum: 03-03-2014
Herkomst: NL
Item-nr: 3217796
EAN: 8714835103127
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie



Op 29 mei 1913 vond het grootste muziekschandaal ooit plaats. Het Parijse publiek verwachte een vervolg op het sprookjesachtige L’Oiseau de Feu, maar Igor Stravinsky breekt met deze stijl. Le Sacre du Printemps, het verhaal van het lenteoffer, wordt een stijlbreuk in de muziek en versterkt door een afwijkende choreografie. Het publiek is zozeer geschokt, dat in de zaal een knokpartij ontstaat. Op de meegeleverde dvd vertelt Tijl Beckand over dit werk met reportages vanuit Parijs, Antwerpen en Rotterdam. Hij laat de zaal – waar het gebeurde – zien en schetst de kaders van die tijd om een antwoord te vinden op deze heftige reacties. Ook praat hij met hedendaagse musici over de impact van Le Sacre du Printemps zoals Jaap van Zweden en dansers van het Koninklijke Ballet van Vlaanderen, die dit intensieve ballet prachtig uitbeelden. Een mooi document met een uitstekende uitvoering van beide werken door het Koninklijk Concertgebouworkest.


Igor Stravinsky: Le Sacre Du Printemps

L'Oiseau de feu
Le sacre du printemps
Koninklijk Concertgebouworkest, Mariss Jansons
Documentaire met
Tijl Beckand over Le Sacre Du Printemps

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat het spraakmakende ballet Le Sacre Du Printemps in premiere ging. Al direct na de eerste klanken was het publiek verbijsterd en gingen letterlijk met elkaar op de vuist.

In deze TV special gaat Tijl Beckand in Parijs op zoek naar de sporen van de componist Stravinsky, de beroemde impresario Dhiaglev, maar ook naar de choreograaf Nijinski wiens choreografie woester en wilder was dan men ooit had meegemaakt. Bovendien probeert Tijl het antwoord te vinden op de vraag wat in de afgelopen 100 jaar nog meer grote muziekschandalen zijn. De CD bevat de muziek met de uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest.

nieuwsbrief