Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
IRIE, RICO, CD, 0602537789214

RICO

IRIE

Drager: CD (Aantal 1) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 3242079 EAN: 0602537789214
€ 8,50
RECENSIE
Rico heeft zijn sporen in de nederhop ruimschoots verdiend. Na Opgezwolle en Fakkelbrigade maakte hij samen met Kubus het verslavende album DMT. Dat Rico op zijn nieuwe album voor een nieuwe muzikale koers zou kiezen stond eigenlijk al een hele tijd vast, eind 2012 verscheen er al een reggaenummer op de Fakkelteitsgroep-sampler FTG4. Ondanks dat Irie een reggaealbum wordt genoemd, blijft het voor Rico gewoon hiphop, alleen nu met reggae/dub/roots/dancehall-achtige beats. Persoonlijk ging Rico door een dip, maar dat levert muzikaal sterk werk op. De reggaeritmes met hun zware bas en uplifting tempo creëren in combinatie met zijn lyrics juist een ijzersterke sound. A.R.T. zorgt voor sterke samples (U Wait van Postmen) en nederreggae iconen Henny Vrienten, Pieter Both en Maikel X zijn ook van de partij, naast matties Sticks en Typhoon. De term Irie staat in rastafari voor 'gelukzalig moment en verlichting' en dat is exact wat Irie is geworden.

1. Rico & A.R.T. - Intro Irie
2. Rico & A.R.T. - Naaktslak
3. Rico & A.R.T. - Ooit
4. Rico & A.R.T. - Omega (met Henny Vrienten)
5. Rico & A.R.T. - Mea Culpa
6. Rico & A.R.T. - Niet Zeuren
7. Rico & A.R.T. - Kalm (met Pieter Both
8. Rico & A.R.T. - Opa (met Bert Vrieling)
9. Rico & A.R.T. - Positieve Vibes (met Henny Vrienten)
10. Rico & A.R.T. - Geld
11. Rico & A.R.T. - Man en Vrouw
12. Rico & A.R.T. - Zombie
13. Rico & A.R.T. - We Komen Terug
14. Rico & A.R.T. - Je Weet (met Sticks, Typhoon & Maikal X)De lente is begonnen, en hier is dan eindelijk de reggaeplaat van Rico, rapper van Opgezwolle en Fakkelbrigade. Maar wacht even, voor de clichés weer over tafel gaan. Luister even goed naar Naaktslak, zijn nieuwe single, en je hoort dat het helemaal niet zo'n vrolijk liedje is. "Ik had een heel zuur jaar achter de rug, ik had me nog nooit zo slecht gevoeld."

Hoe Rico zijn huis verloor en hulp kreeg van Henny Vrienten

Afgelopen week verscheen de video van Naaktslak, de eerste officiële single van Rico's Irie project. Het is een kleurrijk animatiefilmpje, gemaakt door studio Job Joris en Marieke, die je dan weer kunt kennen van het project Happy Camper. Dik een jaar al weten we dat hij er mee bezig is. Zo schreef hij al eens een buitengewoon geestige open brief aan Snoop Dogg, die als Snoop Lion ook al een reggaeproject begon. "Een beetje jammer dat hij dat niet verteld had", zegt Rico. "Dat wilde ik toch even kwijt in die open brief, dat ik daar niet blij mee ben."

Op de hoes van Irie staat Rico ongelofelijk vrolijk te lachen, maar zo vrolijk is de plaat niet. Single Naaktslak bijvoorbeeld is een kwetsbare track over het stuklopen van Rico's relatie. "We hadden net een jaar een huis gekocht, en dat moesten we verkopen. Ik heb me nooit in mijn leven zo slecht gevoeld. Muziek was in die tijd zelftherapie voor me, maar ik kon er ook zorgeloos van genieten." Rico was zelfs een tijdje dakloos, en daar gaat Naaktslak over. "Mijn favoriete zin uit dat liedje? 100%: 'Als het hoogtepunt bereikt is, dan kruip ik uit mijn huid en vervolg ik mijn reis.' Typerend voor dat nummer en voor die periode." Rico vond uiteindelijk een nieuw dak bij een vriend van hem waarmee hij sportte. "Hij bood me zijn huis aan, en twee jaar later woon ik er nog steeds. Het is erg gezellig, maar het viel me destijds wel zwaar."

Waarom dan zonnige reggae? "Ik wilde geen huilrapper worden. De zware bassen van reggae maken dat het diep kan gaan, maar reggae is ook vaak uplifting. Die combinatie is perfect voor me." Op Naaktslak is ook Doe Maar legende Henny Vrienten te horen. Die werd benaderd voor een enkel baslijntje, maar hij bemoeide zich met zo'n beetje de hele plaat. "We stuurden hem de demo's van de vijftien tracks die we al hadden. Hij vond het een toffe plaat en wilde meer nummers bassen, en hij heeft ook clavinet gespeeld, een toetsinstrument dat typerend is voor de Doe Maar sound. Uiteindelijk heeft hij de hele plaat onder de loep genomen. De hele plaat heeft meer karakter gekregen door de Doe Maar dipsaus." (tekst: 3VOOR12)
Recensent : Redactie
Datum : 20-03-2014
verschenen in Platomania : 307
Waardering : 8.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
361
361 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO