Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar.
HET IS NIET WAT JE DENKT, HET IS VE, RAGGENDE MANNE, LP,

RAGGENDE MANNE

HET IS NIET WAT JE DENKT, HET IS VE

Drager: LP (Aantal 1 ) Levertijd: Niet meer leverbaar
Herkomst: NL Item-nr: 3285074 EAN:
  1. De Poepraper
  2. Het Is Veel Erger
  3. Shuiven
  4. Vind Ik Leuk
  5. Niet Doen
  6. Je Moet Er Voor In De Stemming Zijn
RECENSIE


De rottigste band van Nederland gaf vorig jaar, na bijna vijftien jaar stilte, weer eens een optreden. Het zou eigenlijk bij dit eenmalige concert van De Raggende Manne blijven. Inmiddels weten we beter en is er, na de digitale heruitgave van het complete oeuvre, zelfs een nieuwe vinyl-ep met de titel Het Is Niet Wat Je Denkt, Het Is Veel Erger. De bijbehorende cluboptredens vormen de afscheidstournee van De Manne, daarna zijn ze toch echt uitgeragd.

Een kans voor fans en andere nieuwsgierigen om nog één keer loos te gaan op door de band zelf omschreven 'hectische jazzpunk' waarin Bob Fosko allerlei frustraties van zich af brult. Het brengt de band voor het eerst naar Vera te Groningen, de stad waar De Raggende Manne in januari 1992 een legendarisch optreden gaven op Noorderslag. Ver na drie uur 's nachts veranderde de zaal vooraan binnen no time in een kolkende pit inclusief massale stagedives, bierdouches en een om zich heen schoppende Fosko. Jan-Douwe Kroeske stond er middenin en deed live op Hilversum 3 verslag van de chaos op een nogal panische manier, gevoed door een opruiende Henk Westbroek in de studio. Pep

Maar dat was toen. Nu staat Fosko's dochter Ella met haar eigen all-girl band Pep [foto rechts] in het voorprogramma van haar vader. De vier jonge dames maken energieke punkpop die bij momenten aan The Buzzcocks doet denken. De soms venijnige teksten zijn meestal in het Nederlands. En waar dat bij zulke bands vaak de angel uit de muziek haalt, werkt het zingen in de moerstaal bij Pep uitstekend. De dames staan allerminst bleu op het podium en houden de aandacht met gemak vast.

De Raggende Manne beginnen met het nummer 'Zand' en de voorste rijen publiek zingen massaal mee. Toch maant de in een lullige hawaïbloes gestoken Fosko de mensen om vooral niet mee te zingen, anders kan hij zich niet concentreren. Het helpt niet veel; de liefhebbers van weleer zijn De Manne nog lang niet vergeten en sluiten de band in de armen. Frustraties moeten er nu eenmaal uit en er is maar één band in Nederland waarbij dat kan, zo bewijst het vijftal uit Amsterdam in een boeiend optreden.

De twee gitaristen mishandelen hun instrumenten met als gevolg scheurende tegentonen, de drummer ramt erop los en de bassist pookt de boel nog eens extra op. Zo lijkt het alsof ze maar wat doen, maar de nummers steken venijnig in elkaar. En Fosko? Die brult dat het een lieve lust is. Waar De Raggende Manne ruim twintig jaar geleden vaak maar een halfuurtje speelden omdat ze daarna helemaal leeg waren, geven ze nu een opwindend optreden van een uur.

Naast nieuwe nummers komen vitale uitvoeringen van Manne-klassiekers als 'Ik Zag Je met een Ander', 'Het Rijdt Niet' en 'Lullen bij de Bus' voorbij. En natuurlijk 'Nee's Niks', dat ze als ouverture van een nog te verschijnen rockopera aankondigen. Het is humor om te lachen. Tijdens 'Poep in Je Hoofd' ontstaat zowaar een heuse veertigersmoshpit. Na de fraaie cover van 'De Fles' van Jan Boezeroen is het voorbij. Het is klaar. De Raggende Manne deden eens wat anders in het duffe Nederpopklimaat. Bedankt jongens!

(TEKST: http://www.kindamuzik.net/)
Recensent : Redactie
Datum : 19-06-2014
Waardering : 8.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
341
341 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO