gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

VOGEL, CHRISTIAN

POLYPHONIC BEINGS

Label: SHITKATAPULT
Releasedatum: 17-11-2014
Herkomst: NL
Item-nr: 3309951
EAN: 4260217560612
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie

De pretenties zijn enorm als altijd, bij de Chileense producer Cristian Vogel. Zijn nieuwe album Polyphonic Beings laat hij vergezeld gaan van citaten van de componist Karlheinz Stockhausen, iets over 'atomaire lagen van muzikale perceptie' - probeer het vooral niet te begrijpen.

De intellectuele begeleiding is ook niet nodig. Vanaf nummer één loopt er een lijntje van Vogel richting onderbuik van de luisteraar: Exclusion Waves is een warme en diep groovende dubtechnotrack, die een meditatief genot verschaft en nog uiterst dansbaar is ook.

MEESTERSCHAP

Vogel, die in Groot-Brittannië afstudeerde in de hedendaagse klassieke compositie, is een elektronische kunstmuziekveteraan. In de jaren negentig bracht hij streng gekaderde techno uit, op bijvoorbeeld het Duitse label Tresor. Zijn muzikale blik is breder geworden.

In de onweerstaanbare track McCaw's Ghost toont Vogel zijn meesterschap: brute, minimale maar steeds subtiel verschietende ritmes, een door die kille beheersing ondraaglijk spannende opbouw die bij de diep bassende climax, inclusief schurende en distorted synthesizers tot een bijna rockachtige euforie komt.

Gaandeweg worden de composities van Vogel kariger: via harde, stuwende techno in How Many Grapes Went Into That Wine? richting de ruisende minimale dub van LA Banshee 109.

KUNSTZINNIG

Bij slotnummer Society of Hands is de abstrahering voltooid: een Satie-achtige en kosmisch verantwoorde ambienttrack, waar voorgenoemde elektronische muziekpionier Stockhausen trots op zou zijn geweest.

Een kunstzinnige maar desondanks laagdrempelige technoplaat met de impact van een inslaande komeet, en dus een meesterstuk van Cristian Vogel.

(TEKST: Robert van Gijssel, de Volskrant)
Tracklist
01. Exclusion Waves
02. McCaw's Ghost
03. How Many Grapes Went Into That Wine
04. Lost In The Chase
05. LA Banshee
06. Forest Gifts
07. Spectral Jack (Vinyl Exclusive)
08. Society Of Hands
Door Redactie op 2014-11-19

Tracks

Disc 1
1. Exclusion Waves
2. Mccaw's Ghost
3. How Many Grapes Went Into That Wine?
4. Lost In The Chase
5. La Banshee 109
6. Forest Gifts
7. Society Of Hands

nieuwsbrief