gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

LYNYRD SKYNYRD

COLLECTED

Genre: Reissues
Label: UNIVERSAL
Releasedatum: 02-03-2018
Herkomst: NL
Item-nr: 3810094
EAN: 0600753818855
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Collected is bepaald niet de eerste en vast ook niet de laatste verzamelaar van Lynyrd Skynyrd. Qua timing verslaat deze 3-cd set alle andere wel want min of meer tegelijk met de release hebben de legendarische zuidelijke rockers uit Jacksonville, Florida aangekondigd dit jaar hun afscheidsronde te zullen draaien. Maar ook inhoudelijk geeft Collected andere verzamelaars het nakijken. Op de eerste schijven staan de hits en de andere monumentale songs. Elk album is vertegenwoordigd. Op de derde cd veel live-opnamen en demo’s van onder meer, u raadt het al, Free Bird en Sweet Home Alabama. Collected is een laag geprijsd doch zeer hoogwaardig overzicht van het oeuvre van de band die garant staat voor tweedracht onder het publiek. De ene helft bevolkt de eindeloze vlaktes voor het podium waarop Lynyrd Skynyrd speelt en zorgt bij de albumverkoop voor cijfers met zes nullen. De andere helft blijft steken bij de vooroordelen over alles wat uit het zuiden komt. Dat begon al in de jaren zeventig met Southern Man van Neil Young, met de kennis van nu aan te merken als een politiek correcte draak van een lied, waarin hij de zuidelijke staten de maat nam inzake slavernij. Denk Zwarte Piet en u bent weer thuis. Het antwoord van Lynyrd Skynyrd, Sweet Home Alabama, blijft voor altijd een national anthem voor het zuiden, net als Free Bird trouwens, met het geweldige gitaristische inferno, veroorzaakt door drie snarengeselaars in de frontline, gedurende de tweede helft van dit epische nummer. Ook het fier laten wapperen op het podium en op platenhoezen van de Confederate, de inmiddels verboden vlag van de elf zuidelijke staten, werkt als een splijtzwam. Hoe het ook zij, de 45 voor Collected geselecteerde tracks laten luid en duidelijk horen dat Lynyrd Skynyrd één van de grootste en beste bands is uit de (Amerikaanse) muziekhistorie. Onverwoestbaar ook want zelfs het verschrikkelijke vliegtuigongeluk in 1977 dat onder anderen zanger Ronnie Van Zandt het leven kostte, betekende niet het einde. Lynyrd Skynyrd herrees uit de as met de jongere broer Johnny met zijn vuisten om de microfoon gebald. Net als zijn broer belichaamde hij de emancipatie van de zuidelijke underdogs. Het enigszins arbeideristische gedachtegoed met als ingrediënten liefde voor en trouw aan geboortegrond, een voorkeur voor eenvoud en hard werken, de pest aan noordelijke, hier zouden we zeggen: Randstedelijke capsones en eeuwige vriendschap wordt tot op de dag van vandaag in gloedvolle muziek omgezet.
De scheiding der geesten is door het huidige tijdsgewricht alleen maar verscherpt en helaas, wordt zeker ook in dit deel van de wereld nogal eens neergekeken op Lynyrd Skynyrd.
Collected bewijst hoe kortzichtig dat altijd is geweest. Fly high free bird.

nieuwsbrief