Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
FRANCIS POULENC & THE WOR, POULENC, FRANCIS, CD, 8711801015859

POULENC, FRANCIS

FRANCIS POULENC & THE WOR

Drager: CD (Aantal 1) Levertijd: 11 a 14 werkdagen
Herkomst: NL Item-nr: 3810376 EAN: 8711801015859
€ 29,99
RECENSIE
Francis Poulenc (1899-1963) ergert zich aan de manier hoe Mélodies worden vertolkt. Veelal zingt de uitvoerende op diens gevoel. Poulenc adviseert muziekleraren om de zanger eerst het gedicht te laten bestuderen en dan pas het lied in te studeren. Jasper Schweppe heeft deze aanwijzing ter harte genomen. Hij heeft alle 34 liederen die Poulenc op gedichten van zijn tijdgenoot Paul Éluard (pseudoniem van Eugène Émile Paul Grindel, 1895-1952, een van de bekendse Franse surrealisten) schreef, minutieus bestudeerd. Het resultaat is een geweldig album en prachtig boek waarin de wereld van Paul Éluard en de schilderkunst uitstekend word verwoord. Uiteindelijk is dit een interactie geworden tussen muziek, poëzie en schilderkunst. Het boek bevat alle teksten in het Frans met een uitstekende Nederlandse vertaling. Bijzonder is Le travail du peintre waarin zeven schilders zoals Picassso, Klee en Miró een rol in spelen.

Francis Poulenc en de wereld van Paul Éluard

Francis Poulenc (1899-1963)


Jasper Schweppe (bariton)
Arthur Schoonderwoerd (piano)


Volgens Francis Poulenc was gedichten te veranderen in liedjes een daad van liefde. Door zijn vriend Paul Éluard zette hij zijn mooiste mélodies teksten. Hun intermediale dialoog kreeg nog een andere dimensie in het lied cyclus Le travail du peintre, die werd geïnspireerd door Voir, een virtueel museum in boekvorm. De boeiende wisselwerking tussen poëzie, muziek en de schilderkunst is de kern van deze editie. Naast een integrale opname van Poulencs 34 solo nummers op teksten van Éluard bevat het een rijk geïllustreerde introductie tot de artistieke context waarin deze composities vorm kreeg.

Jasper Schweppe studeerde in Zwolle met Lodewijk Meeuwsen en in Den Haag met Meinard Kraak. Hij won de internationale competitie van het Musicora voor de Franse lied van de 20e eeuw in Parijs in 1999. Hij is momenteel bezig als zanger en artistiek coördinator met de Nederland Kamerkoor; Hij verschijnt ook regelmatig met verschillende ensembles als koorknaap en als solist. Zijn recente CD opnames omvatten Fauré van La bonne chanson en Schuberts Winterreise uit.
Recensent : Wil Zenhorst
Datum : 18-05-2018
verschenen in Platomania : 348
Waardering : 8.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
358
358 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO