gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

KOFFEMAN, MAAIKE

FRANCIS POULENC EN DE WERELD VAN PAUL ELUARD

Genre: Klassiek
Label: AUP
Releasedatum: 20-04-2018
Herkomst: NL
Item-nr: 3834474
EAN: 9789462988835
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Volgens Francis Poulenc was het componeren van liederen op poëtische teksten niets minder dan een daad van liefde. Zijn mooiste mélodies schreef hij op gedichten van zijn vriend Paul Éluard, een van de centrale figuren van de surrealistische beweging. Jasper Schweppe maakte voor deze CD nieuwe opnamen van alle 34 sololiederen van Poulenc op teksten van Éluard. Het is fascinerend om te horen hoe Poulenc diens unieke poëtische universum vertaalt naar zijn muzikale idioom. De interactie tussen verschillende kunstvormen krijgt nog een extra dimensie wanneer het gaat om gedichten die zijn gewijd aan beeldende kunstenaars. Voor zijn cyclus Le Travail du peintre baseerde Poulenc zich namelijk op Voir, Éluards virtuele museum in boekvorm. Dat boeiende samenspel tussen poëzie, muziek en schilderkunst staat in deze uitgave centraal. In het rijk geïllustreerde tekstkatern worden de liederen van Poulenc en de wereld van Paul Éluard toegelicht door een team van specialisten onder leiding van Maaike Koffeman.


Recensie

Francis Poulenc (1899-1963) ergert zich aan de manier hoe Mélodies worden vertolkt. Veelal zingt de uitvoerende op diens gevoel. Poulenc adviseert muziekleraren om de zanger eerst het gedicht te laten bestuderen en dan pas het lied in te studeren. Jasper Schweppe heeft deze aanwijzing ter harte genomen. Hij heeft alle 34 liederen die Poulenc op gedichten van zijn tijdgenoot Paul Éluard (pseudoniem van Eugène Émile Paul Grindel, 1895-1952, een van de bekendse Franse surrealisten) schreef, minutieus bestudeerd. Het resultaat is een geweldig album en prachtig boek waarin de wereld van Paul Éluard en de schilderkunst uitstekend word verwoord. Uiteindelijk is dit een interactie geworden tussen muziek, poëzie en schilderkunst. Het boek bevat alle teksten in het Frans met een uitstekende Nederlandse vertaling. Bijzonder is Le travail du peintre waarin zeven schilders zoals Picassso, Klee en Miró een rol in spelen.
Door Wil Zenhorst op 2018-05-09

nieuwsbrief