Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
FRANCIS POULENC EN DE WERELD VAN PAUL ELUARD, KOFFEMAN, MAAIKE, Boek, 9789462988835

KOFFEMAN, MAAIKE

FRANCIS POULENC EN DE WERELD VAN PAUL ELUARD

Drager: Boek (Aantal 1) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 3834474 EAN: 9789462988835
€ 34,95
RECENSIE
Volgens Francis Poulenc was het componeren van liederen op poëtische teksten niets minder dan een daad van liefde. Zijn mooiste mélodies schreef hij op gedichten van zijn vriend Paul Éluard, een van de centrale figuren van de surrealistische beweging. Jasper Schweppe maakte voor deze CD nieuwe opnamen van alle 34 sololiederen van Poulenc op teksten van Éluard. Het is fascinerend om te horen hoe Poulenc diens unieke poëtische universum vertaalt naar zijn muzikale idioom. De interactie tussen verschillende kunstvormen krijgt nog een extra dimensie wanneer het gaat om gedichten die zijn gewijd aan beeldende kunstenaars. Voor zijn cyclus Le Travail du peintre baseerde Poulenc zich namelijk op Voir, Éluards virtuele museum in boekvorm. Dat boeiende samenspel tussen poëzie, muziek en schilderkunst staat in deze uitgave centraal. In het rijk geïllustreerde tekstkatern worden de liederen van Poulenc en de wereld van Paul Éluard toegelicht door een team van specialisten onder leiding van Maaike Koffeman.


Recensie

Francis Poulenc (1899-1963) ergert zich aan de manier hoe Mélodies worden vertolkt. Veelal zingt de uitvoerende op diens gevoel. Poulenc adviseert muziekleraren om de zanger eerst het gedicht te laten bestuderen en dan pas het lied in te studeren. Jasper Schweppe heeft deze aanwijzing ter harte genomen. Hij heeft alle 34 liederen die Poulenc op gedichten van zijn tijdgenoot Paul Éluard (pseudoniem van Eugène Émile Paul Grindel, 1895-1952, een van de bekendse Franse surrealisten) schreef, minutieus bestudeerd. Het resultaat is een geweldig album en prachtig boek waarin de wereld van Paul Éluard en de schilderkunst uitstekend word verwoord. Uiteindelijk is dit een interactie geworden tussen muziek, poëzie en schilderkunst. Het boek bevat alle teksten in het Frans met een uitstekende Nederlandse vertaling. Bijzonder is Le travail du peintre waarin zeven schilders zoals Picassso, Klee en Miró een rol in spelen.
Recensent : Wil Zenhorst
Datum : 5-09-2018
Waardering : 8.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
354
354 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO