gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Volkskrant recensie, Frits van der Waa, 1 augustus 2019

In iets meer dan dertig minuten geeft de 21-jarige componist Sarah Neutkens blijk van haar eigenzinnige talent. Pieces for strings is niet eens haar eerste album; ze heeft er al eerder twee uitgebracht met door haarzelf gespeelde pianocomposities.

De strijkers van het Dutch String Collective hebben in de acht stukken betrekkelijk weinig te strijken, want in veel van de composities is het uitgangspunt een minimalistisch, pulserend netwerk van getokkelde tonen – waarin de entree van de gestreken klank vaak des te sterker werkt.

Neutkens’ minimalisme heeft een heel eigen geluid, met plezierig tegendraadse tendensen. Zo introduceert ze verontrustende sirenegeluiden, en schuift ze met ritmische en melodische patronen, waardoor er een wonderlijke polyritmie ontstaat die doet denken aan door elkaar tikkende klokken. En geen van de hier verzamelde stukken blijft bij zijn oorspronkelijk uitgangspunt: er is altijd een traject, een abstract verhaal, een ontregelde bekoring.

Door Redactie op 2019-08-02

nieuwsbrief