gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

YANNATOU, SAVINA

SONGS FROM THESSALONIKI

Label: ECM
Releasedatum: 20-03-2015
Herkomst: NL
Item-nr: 3375222
EAN: 0602547091512
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

De sopraan van Savina Yannatou lijkt overgedreven uit het mythologische rijk van de zeegod Phorcys: de Griekse zingt zo verleidelijk en buitenaards als diens sirenen op die rotsachtige schipbreukeilandjes. Toch is haar repertoire vrij aards en op Songs of Thessaloniki geworteld in de menselijke geschiedenis van die havenstad en culturele ontmoetingsplaats.

Yannatou en haar begeleidingsgroep Primavera en Salonico bewerkten traditioneel liedrepertoire uit vele windstreken tot spookachtig mooie contemporaine wereldmuziek. Van het Sefardische volkslied A la Scola del Allianza blijft weinig meer over dan een weemoedige melodie op accordeon, wat lucide gitaren en die betoverende stem van Yannatou, waardoor deze volksmuziek haast gaat klinken als minimalistisch klassiek. De zweefkracht blijft het hele album groot; van Iptidadan Yol Sorarsan, waarin de mystieke Arabische ney-fluit de hoofdrol opeist, tot een Servisch treurlied dat drijft op lange, trage lijnen van viool en harmonica.

Wonderlijk hoe de liedculturen van Balkan tot het Midden-Oosten, Spanje en zelfs Ierland organisch samenvloeien tot deze universele, diep meditatieve prachtmuziek.
(TEKST: http://www.volkskrant.nl/)
Door Redactie op 2015-03-26

nieuwsbrief