gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

MOOIWEER

REGEN

Releasedatum: 26-11-2022
Herkomst: NL
Item-nr: 4450969
EAN: 8714835178552
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie

Rake Klappen is één van de achttien liedjes op het album Regen van de band Mooiweer. ‘Het leven deelt rake klappen uit. Je vrienden bellen op, maar wat kun je ze vertellen?’ Tekstschrijver Frank Schaafsma schreef dit voordat hij ziek werd, maar leek zijn lot daarmee zo treffend te hebben beschreven dat je met terugwerkende kracht van profetische woorden zou kunnen spreken. Schaafsma overleed in de zomer van 2021. Meer dan twintig jaar lang schreef hij teksten voor de band, teksten die door Janjaap de Vries op muziek werden gezet en ten uitvoer werden gebracht op cd’s en live, op diverse podia. De drie voorgaande cd's werden uitgebracht onder de naam Aanplak Harrie. In 2017 kozen ze de titel van hun laatste cd als nieuwe bandnaam. Mooiweer. Wim Katerberg: drums en zang, Jan Mellema: bas en zang, Janjaap de Vries: leadzang, gitaar, mandoline en toetsen.
De albumtitel is genoemd naar het gelijknamige lied op de cd. Mooiweer/Regen: een metafoor voor geluk en tegenslag in het leven, die in meer liedjes is uitgewerkt.
In Mooie Dagen zet Schaafsma in verfijnde stijl een verstild en herkenbaar beeld neer van een alledaags moment met zijn geliefde, waaruit ondanks de donkere periode vooral geluk, hoop en liefde spreekt. ‘De lucht beloofde nog een paar mooie dagen. Laat de kussens buiten, we kunnen het erop wagen.’ Schaafsma ging grote onderwerpen niet uit de weg, maar koos er doorgaans voor er in bedekte termen over te schrijven. Het typeert wie hij was: ‘Ik ben meer van het stille, van het kalme en zachte gemoed.’
De liedteksten getuigen van een sterk gevoel voor taal, de liedjes zijn treffende, herkenbare en soms verrassende observaties. Door het gebruik van Wurlitzerpiano in combinatie met een compact drumgeluid ademen sommige liedjes op Regen een zeventigerjarensfeer, wat in de ballad Open Deuren goed te horen is. En ook de Conny Vandenbos-cover De Noorderzon Scheen valt daarin volledig op z’n plaats, al wordt deze klassieker door Mooiweer meer uptempo en poppy uitgevoerd dan het orkestrale origineel uit 1976.
De drie mannen van Mooiweer worden op Regen bijgestaan door een aantal uitstekende gastmuzikanten op elektrische gitaar, lapsteel, accordeon en trompet.
Het moge duidelijk zijn dat deze plaat voor de band en hun volgers meer is dan een vierde liedjesalbum. Regen is een dierbaar tijdsdocument geworden waarin veel herinneringen besloten liggen. Voor liefhebbers van toegankelijke Nederlandstalige popliedjes met inhoudelijk sterke teksten.



1. Aalscholvers
2. Regen
3. Jij Mij
4. Rake Klappen
5. De Schrik Van Harculo
6. Open Deuren
7. Bij Herhaling
8. Mooie Dagen
9. Hoi-Meisje
10. Mijn Geluk
11. De Noorderzon Scheen
12. Als De Wind Een Monster Is
13. Het Been Van Wijhe
14. Buiten Wonen
15. Als We Echt Iets Willen
16. Gans
17. De Grootste Plannen
18. Het Regent Toevallig
Door Redactie op

nieuwsbrief