gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

We hebben het een aantal jaar zonder de experimentele, psychedelische elektronica van het idiosyncratische Broadcast uit Manchester moeten stellen. Investigate Witch Cults of the Radio Age is een samenwerkingsproject met The Focus Group, ofwel Julian House en Jim Jupp. Julian House is bepaald geen vreemde voor het duo Broadcast, want deze designer, muzikant en labelbaas zat ook achter Broadcast’s album artwork van de afgelopen jaren.

Met maar liefst 23 nummers blijkt wel dat Broadcast de nodige inspiratie had opgespaard en die bij The Focus Group vruchtbare grond vond. Zoveel nummertjes als er zijn, zo snel wordt er op het album doorheen gegaan. Vandaar dat Investigate Witch Cults of the Radio Age een mini-album wordt genoemd, ondanks een respectabele looptijd. Doordat beide groepen de elektronische psychedelica vanaf de jaren ’60 als inspiratiebron gebruiken, vullen ze elkaar naadloos aan. Er zijn echter meer niemendalletjes en instrumentale intermezzo’s te vinden dan we gewend zijn van het gemiddelde Broadcast album. Er lijkt ook meer gezocht te zijn naar lijnen, ritmes en vooral sferen dan het potentiële popliedje dat daarin verborgen zit. Dat laatste is juist de kunst die van Broadcast zo’n fijne band maakt. Dat neemt niet weg dat er veel van hun stijl bewaard is gebleven. Het is alleen net alsof het vanaf een andere invalshoek wordt benaderd. Daarin spelen vooral wat andere klankpaletten op, zoals een steels rockritme dat om de hoek komt kijken. Ook lijkt de invloed van The Focus Group van een relatief donkere en soms sacraal klassiek aandoende aard.

Er is dus veel te ontdekken op het album en het pijnlijke wachten op een echte opvolger van Tender Buttons wordt flink verzacht. Een gemis zijn toch die heerlijke nevelige songs van Broadcast. Degenen die daar behoefte aan hebben, doen er misschien verstandig aan voorlopig het album van Seeland aan te schaffen.

Tracks

Disc 1
1. Intro / Magnetic Tales
2. The Be Colony
3. How Do You Get Along Sir?
4. Will You Read Me.
5. Reception / Group Therapy
6. A Quiet Moment
7. I See, So I See So
8. You Must Wake
9. One Million Years Ago
10. A Seancing Song
11. Mr Beard, You Chatterbox
12. Drug Party
13. Libra, The Mirror's Minor Self...
14. Love's Long Listen-In
15. We Are After All Here
16. A Medium's High
17. Ritual / Looking In
18. Make My Sleep His Song
19. Royal Chant
20. What I Saw
21. Let It Begin / Oh Joy
22. Round And Round And Round
23. The Be Colony / Dashing Home / What On Earth Took You?

nieuwsbrief