gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 10,00

DOCUMENTARY

FRAMES FROM THE EDGE- HELMUT NEWTON

Genre: Speelfilms
Label: HOMESCREEN
Releasedatum: 17-05-2011
Herkomst: NL
Item-nr: 2782769
EAN: 8717249479277
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Regie: Adrian Maben

Lang, getorend op stiletto’s, zelfverzekerd en onwaarschijnlijk sexy. Ziehier de vrouwen in de wereld van Helmut Newton, tenminste, in zijn foto’s. Kijken naar Frames from the Edge (uit 1989) leert dat de Duits-Australische mode- en glamourfotograaf - in 2004 op 83-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven gekomen - als geen ander heeft bijgedragen aan de iconificatie van de Westerse vrouw. Filmproducer Robert Evans verwoordt dat heel aardig. Als hij een feest zou geven voor alléén vrouwen en het zou aan hen zijn de eregast uit te kiezen, dan zou Helmut Newton het meest welkom zijn. Volgens Evans, zo zegt hij in de kunstdocumentaire, waren de vrouwen dol op Newton, omdat ze wisten dat deze sterfotograaf hun mooier kon maken dan ze in werkelijkheid waren. Een interessante constatering, zeker omdat Newton niet onomstreden is. Critici zetten zijn werk graag in de hoek van voyeurisme, shockfotografie en zelfs pornografie.

Frames from the Edge, waarin ook de actrices Catherine Deneuve, Sigourney Weaver, Candice Bergen, Charlotte Rampling en Faye Dunaway figureren, is boeiend voor fotografieliefhebbers en fotografen omdat het een bijzondere kijk in de keuken geeft van een van de grootste fotografen van zijn tijd, en daarnaast inspireert en onderwijst. Fascinerend om te zien hoe Newton de voorbereidingen voor een sessie treft en min of meer het beeld al in zijn hoofd heeft nog voordat hij een knop heeft ingedrukt. En hoewel zijn foto’s zonder meer erotiserend zijn, verliest de opwinding daarover al snel van de nieuwsgierigheid naar de textuur, vorm en licht van de foto’s. Want die zijn verbluffend, en doen je begrijpen waarom hij als een berekende vernieuwer gold.

nieuwsbrief