gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 15,00

DOCUMENTARY

SMAAK VAN DE ZIEL

Label: HOMESCREEN
Releasedatum: 22-11-2011
Herkomst: NL
Item-nr: 2871741
EAN: 8717249479239
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie

Als Erik van Loo – de huidige chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam – aan aardappels denkt, denkt hij altijd aan de aardappelsoep van zijn vader, een slager uit Limburg. Die soep maakt hij nu zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, was zijn voorganger. Helder deed de zaak over toen die op zijn hoogtepunt was, en denkt met grote weemoed terug aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij daar klaarmaakte. De derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst, smaak en diepgevoelde emoties is meesterproever Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van een Michelinster afhing.

Geur en smaak kan een film niet overbrengen, maar de sprekende fotografie, die veel gebruik maakt van close-ups, probeert de beleving toch zo tastbaar mogelijk te maken. Wat begint met de geboorte van een lam of op de oesterbanken, sprankelt uiteindelijk op het bord als een modern schilderijtje.

nieuwsbrief