gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Het stuiterende, energieke debuutalbum van de formatie Rage Against The Machine, wie kent het niet? Logisch ook, want dit kwartet muzikanten deed duidelijk wat anders. Ze combineerden felle hiphop met messcherpe metal en dampende hardcore en spraken ineens een complete generatie aan.

Anno 2012 wordt die aandacht voor het album weer groter, want ter ere van het 20-jarig bestaan van dit droomdebuut brengt de band een re-issue uit. En het moet gezegd: dat is geenszins geldklopperij. Sterker: de band verwent hun fans. Zo is er de ‘simpele’ variant van het geremasterde (het lijkt net of de tijdloze nummers nóg feller klinken dan voorheen) album dat sowieso enkele puike bonustracks bevat. Maar er is ook een driedubbelaar. Daar wordt veel extra aandacht besteed aan de demo’s van het debuutalbum. Verder zijn er op een dvd diverse live-opnames te zien. Maar het echte topstuk blijkt de zogeheten Limited Deluxe Edition. Bestaand uit al het eerder genoemde materiaal, én een extra dvd met een compleet concert én een dubbelzijdige poster, én het album op 180 grams LP én een 40 pagina’s tellend boek.

Al die extra’s ten spijt: dat titelloze debuut staat anno 2012 nog steeds als een huis. Het album bracht de band in november 1992 binnen een paar maanden wereldfaam. En terecht. De plaat werd de plaat van een complete generatie. Mede mogelijk gemaakt door de boosheid (‘anger is a gift!’), de boodschap (maatschappijkritische teksten gecombineerd met die confronterende coverfoto) en de felheid van de nummers. Toehoorders konden hierdoor alleen maar dansen, springen, hossen en meeschreeuwen. Kortom: dit muzikale wapenfeit betekende voor een hele schare tieners zoals ik de perfecte synthese tussen publiek en artiest. Wij voelden ons begrepen en de band begreep dat. Anno 2012 nog steeds trouwens, want zoals gezegd: de band verwent hun fans met deze heruitgave.

Tracks

Disc 1
1. Bombtrack (Remastered)
2. Killing In The Name (Remastered)
3. Take The Power Back (Remastered)
4. Settle For Nothing (Remastered)
5. Bullet In The Head (Remastered)
6. Know Your Enemy (Remastered)
7. Wake Up (Remastered)
8. Fistful Of Steel (Remastered)
9. Township Rebellion (Remastered)
10. Freedom (Remastered)
11. Bombtrack (Live)
12. Bullet In The Head (Live)
13. Take The Power Back (Live)

nieuwsbrief