Open main menu

winkelmandje

Geen artikelen geselecteerd
GRATIS VERZENDING VANAF 50,- OF AFHALEN IN DE WINKELS VAN CONCERTO EN PLATO VOOR 16:00 BESTELD MORGEN IN HUIS

Recensie

Geen stoffig geschiedenisboek, maar een visuele ontdekkingsreis door het gigantische Melkweg-archief. Flarden van herinneringen en legendarische momenten vormen de basis voor scherpe interviews en prikkelende essays over allerlei thema's die al vijf decennia lang het gezicht van de Melkweg bepalen. Met hoofdstukken over onder meer de vrouwenbeweging, hip hop, dans, cinema, punk en tekstbijdragen van o.a. bekroond schrijver en spoken-word-artiest Zaïre Krieger, VPRO programmamaker David Kleijwegt, mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen en natuurlijk Melkweg oprichter Cor Schlösser. Het boek is verkrijgbaar in een Nederlandse en een Engelse versie.

Aan de basis van Melkweg 50 Lichtjaren ligt het prachtige archiefmateriaal over de vele inspirerende bewegingen en legendarische momenten uit het verleden van het podium aan de Lijnbaansgracht. Gecombineerd met bijdragen van o.a. bekroond schrijver en spoken-word-artiest Zaïre Krieger, VPRO programmamaker David Kleijwegt, mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Melkweg oprichter Cor Schlösser vormt dit materiaal de basis van een bijzonder boek over verschillende thema's die al vijf decennia lang het gezicht van de Melkweg bepalen. Met hoofdstukken over onder meer hiphop, dans, cinema, heavy en vrije ruimte laat het boek de grote betekenis van de Melkweg voor de culturele ontplooiing van Amsterdam, vroeger en nu, zien.

“Groeien van 'Kosmies Centrum' voor de hippiegeneratie tot podium en ontmoetingscentrum voor een breed publiek kon alleen door de functie en romantiek uit 1970 los te laten. Daarnaast veranderde de samenleving als geheel, ze werd progressiever. De belangstelling voor het soort omgeving waarin de Melkweg een wegbereider was, werd gemeengoed.”, aldus medeoprichter Cor Schlösser.

Geheel passend bij het eigenzinnige karakter van het Amsterdamse podium is er voor gekozen om van de publicatie geen strikt chronologische biografie te maken, al loopt er wel een tijdlijn mee. Aangevuld met bijdragen van beeldmakers en interviews met bezoekers is het een bijzonder visueel boek geworden, in een Nederlandse én een Engelse uitgave.
Door Redactie op

nieuwsbrief