gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

In 1969 valt het doek definitief voor de invloedrijkste popgroep uit de geschiedenis. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr hebben met hun muziek inmiddels een iconische status bereikt. De nieuwe documentaire Get Back toont het begin van het einde van de band aan. Dit boek gaat verder en beschrijft wat er voor én achter de camera’s gebeurde in dat laatste jaar van het bestaan van de groep. Auteur en hardcore Beatlesfan Ken McNab geeft een reconstructie van de The Beatles’ zwanenzang in de ándere elf maanden van 1969, waarin hoogtepunten van muzikale creativiteit elkaar afwisselen met dieptepunten en interne strijd. Een onmisbaar boek voor iedereen die The Beatles (nog steeds) een warm hart toedraagt.

Dat het boek The Beatles 1969, het laatste jaar in Nederland verschijnt vlak voor de documentaire is uiteraard geen toeval. De eerste maand van de opnamen van Get Back (de werktitel van het Let It Be-album dat in 1970 verscheen), kenmerkt zich ook al door een ruzie-achtige sfeer. Het geheel is gefilmd (inclusief het legendarische concert op het dak van het Apple-gebouw), maar daar is nooit een echt, mooi eindproduct van gemaakt. Tot regisseur Peter Jackson de filmspoelen met 400 uur film in handen kreeg en er met veel geduld en liefde de documentaire Get Back van maakte.
Twee jaar na de Flowerpower en het hippie-idealisme van de Summer of Love was de droom van de jaren zestig vervlogen. In 1969 hadden geweld en wraakzucht de eigen mantra van vrede en liefde van The Beatles vervangen, Vietnam en de Koude Oorlog hadden hoop en optimisme verdrongen.

John lag met Yoko in bed voor de vrede, George had er geen zin meer in maar schreef gefrustreerd steeds meer prachtnummers (zoals Something en Here Comes The Sun), Ringo werkte aan zijn filmcarrière en Paul, tja, die was zelfs helemaal niet meer in leven, zo werd gefluisterd. Maar op de momenten dát The Beatles weer bij elkaar waren, persten ze er Abbey Road uit, een album vol originele ideeën en wonderschone melodieën. Velen noemen dit slotakkoord hun beste plaat ooit.

Auteur Ken McNab onderzoekt zeer gedetailleerd het ware verhaal van de vele gebeurtenissen die in 1969 zouden hebben plaatsgevonden. Na dit jaar zijn The Beatles als band definitief gestopt en hebben nooit meer als groep samen opgetreden.

De beste popgroep aller tijden heeft inmiddels een iconische status. Een remaster van Abbey Road werd zelfs, na een halve eeuw, het best verkochte album van 2019! Dit boek verschijnt ook gelijktijdig met de heruitgave van het laatste Beatlesalbum Let it Be (met veel onbekende opnames)
Door Redactie op

nieuwsbrief