gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

UNDER THE SURFACE

MIIN TRIUWA

Label: JAZZ IN MOTION
Releasedatum: 04-03-2022
Herkomst: NL
Item-nr: 4353015
EAN: 0608917475029
Levertijd: 6 a 10 werkdagen

Recensie

Fraai en verrassend zijn de geluidsspinsels die het trio Under The Surface maakt op hun nieuwe album. Op Miin Triuwa vertolken ze een aantal improvisaties, op basis van composities van gitarist/componist Bram Stadhouders. Een belangrijke inspiratiebron zijn daarbij alle culturele en muzikale indrukken die hij met zangeres Sanne Rambags en Joost Lijnbaart (drums, percussie) opgedaan heeft tijdens hun reizen naar vele verre landen, op vier verschillende continenten. Van Colombia tot Rwanda, van Indonesië tot Noorwegen tot Tanzania. Op basis van deze invloeden, gecombineerd met een mix van jazz, etnische en elektronische muziek, heeft Under The Surface de afgelopen jaren een geheel eigen muzikale improvisatietaal ontwikkeld.
Dichter bij huis én ver terug in de tijd heeft het trio voor Miin Triuwa (‘Mijn Trouw’) nóg een inspiratiebron aangeboord: de Nederlandse taal. Maar dan niet ABN of een of ander dialect, maar onze eigen ‘vergeten’ middeleeuwse taal. Met behulp van taalkundige Peter-Alexander Kerkhof en het Instituut voor de Nederlandse taal in Leiden deed Sanne Rambags taalonderzoek en schreef ze de teksten voor het album in het Oudnederlands. Een taal die tussen ca. 600 en ca. 1150 na Christus in Nederland werd gesproken en die qua klank verwant is aan het Gaelisch en IJslands. Moeilijk te verstaan, maar fraai klinkend. Het resultaat van het combineren van eclectische muziek en onbekende, oude taal, is een boeiende en intrigerende klankpastiche geworden. De betekenis van de teksten blijft geheimzinnig versleuteld, maar het klankbeeld laat des te minder te raden over. De invloeden uit culturen uit alle windstreken én ver vervlogen tijden worden -ondersteund door open ritmes, percussie en gitaarsounds- verbeeld door rondzwevende zang van Sanne Rambags. Beluister dit bijzondere en boeiende experiment en waan je in een land, waar culturen met behulp van stokoude taal, ‘under the surface’ boeiend samensmelten tot nieuw, heel eigen geluid.

Door Fons Delemarre op

Tracks

Disc 1
1. Bure Thii Northwint
2. Samo Stark So The Dooth
3. Vrohta Endi Bivunga
4. Over Himila
5. Sunna Wiisheida
6. Reinon Githankon
7. Miin Triuwa
8. Thiin Stemma Skelle In Ewon

nieuwsbrief