gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

HOUWELING, RUUD

ACCIDENTAL PICTURES

Releasedatum: 29-09-2023
Herkomst: NL
Item-nr: 4573055
EAN: 9789081096072
Levertijd: Verwacht op 29-09

Recensie

De zon schijnt, grashalmen wuiven de weg en boven de dijk schildert de staart van een boerenzwaluw met elegante streken zijn eigen vlucht. Dat is de sfeer van de titeltrack van Accidental Pictures, het nieuwe album van Ruud Houweling, het vervolg op het veelgeprezen Erasing Mountains (2017). Met de alternative folk op die plaat sloeg hij een nieuwe weg in, vanuit de sterke behoefte om, tussen alle Americana van de laatste jaren, een hedendaags geluid te creëren dat iets van de eigen geografische oorsprong in zich heeft.

De gelaagde songs op Accidental Pictures zijn opgebouwd rond zijn gitaar en zang, maar bewegen zich nadrukkelijker op dragende grooves, terwijl er met tuba, trombone, klarinet en altviool subtiel elementen uit Europese akoestische muziek in doorklinken, zowel folk als klassiek (Debussy, Fauré, Kurt Weill). Dit inmiddels zesde volwaardige studioalbum (waarvan vier als Cloudmachine) is een eclectische singer-songwriter plaat waar je misschien invloeden van voorbeelden als Paul Simon, Randy Newman en Tom Waits in zou kunnen ontdekken, maar waar toch vooral ook zijn onmiskenbare eigen signatuur zich weer sterk op aftekent.

Op dit album laat hij onder meer zijn vader los. In 'On a Clear Day', de openingstrack, staat hij in een droom naast zijn vader op de brug boven de rivier waaraan ze allebei aan zijn opgegroeid. Samen tillen ze de schaduw van het verstikkende geloof dat zijn vader een leven lang in de weg heeft gezeten, en waarvan hij zich zojuist heeft weten te bevrijden, over de reling en smijten die omlaag. Bevrijd van de last verdwijnt zijn vader naar de overkant. Alleen achtergebleven staart Ruud in het water dat kalm glinsterend weer tot rust komt. Bas, drums en gitaar zijn de kalm stromende rivier. Een harmonium en altviool illustreren de reflecties van het licht op het nadeinende oppervlak. In Secret Wounds lopen ze door hun oude straat vol sporen van het verleden met de schurende observatie van een zoon die zijn vader wel helemaal ziet, maar die zelf niet helemaal gezien wordt.

Maar het is ook een feel good plaat, geschreven in een donkere tijd. Verlangend naar licht kijkt hij om, in verwondering over de toevalligheid van het bestaan, de onvermijdelijke tijdelijkheid ervan aanvaardend. Er is een prettige afstand tot de wereld. Alles lijkt veranderd. Hij ziet waarom hij is geworden wie hij is, waardoor hij ook anderen scherper gaat zien. Er is een gemis, maar van wat eigenlijk? Bevrijd van oude verlangens, trouw aan zichzelf vraagt hij zich af, "waar ben ik nu, waar wil ik heen?"

De productie van het album hield Houweling weer in eigen hand. Het hart nam hij op met Rob Wijtman op drums en Egon Kracht op contrabas. De overige instrumenten werden grotendeels ensemble ingespeeld door de zelfde muzikanten waarmee op de eerder genoemde voorganger een sterke onderlinge chemie ontstond: trombone Kobi Arditi (K.O. Brass), tuba Patrick Votrian (K.O. Brass, De Kift), alt viool Ro Krauss (Släpstick), klarinet Michiel van Dijk, accordeon Rik Cornelissen en cello David Faber (Dudok Quartet),

Voor de eindmix kreeg hij de sleutels van de studio van producer Tucker Martine (o.a. Madison Cunningham, Bill Frisell, Sufjan Stevens, R.E.M.) in Portland, Oregon. Achter de mengtafel zat wederom gerenommeerde technicus Oz Fritz (o.a. Tom Waits, Bill Laswell) met wie hij aan twee eerdere albums werkte.
Voor de mastering tekende Howie Weinberg (o.a. Nirvana, Jeff Buckley, Sheryl Crow, RHCP e.v.a. )

In het najaar speelt Ruud in kleine bezetting op luisterlocaties liedjes van het nieuwe album, met op contrabas Egon Kracht en op altviool Ro Krauss. De bezetting kan wijzigen al naar gelang de setting.


De pers over Erasing Mountains (album 2017):
"Hollands licht, zoals dat klinkt met koperblazers en gitaar"
Volkskrant / Menno Pot

"Erasing Mountains is een klein meesterwerk. Een avontuurlijke
warme plaat die van begint tot eind boeit." *****

"Internationale allure" ****
Lust For Life

“Rasmuzikant die met Erasing Mountains zijn nek uitsteekt.
Origineel, instrumentaal verrassend en muzikaal hoogstaand.”
OOR

01 - On A Clear Day
02 - Seeing The Ocean
03 - I'll Always Believe In You
04 - The Way Home
05 - The Bigger Picture
06 - Secret Wounds
07 - Accidental Pictures - HD Master 2496
08 - Feeling Alright
09 - Heavy Rain
10 - The Same Mistakes
11 - Apricity
Door Redactie op

nieuwsbrief