gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Beatrice van der Poel eert Jacques Brel met haar nieuwe album Laat me niet alleen.

De Belgische zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel groeide begin jaren zestig uit tot een internationale beroemdheid. De intense manier waarop hij zijn chansons de zaal in spuugde en zijn persoonlijke pijn op het podium voor het voetlicht bracht, is tot op heden ongeëvenaard. Zangeres Beatrice van der Poel trok de stoute schoenen aan en nam voor haar nieuwe album ‘Laat me niet alleen’ 13 van de mooiste Brel-nummers op in Nederlandse vertalingen.

Het Brel avontuur startte voor Beatrice met een enkele live vertolking van Ne me quitte pas/Laat me niet alleen, tijdens de coronajaren. Daarop volgde vorig jaar een 5-track EP Beatrice zingt Brel die door kenners dermate lovend werd ontvangen dat Beatrice besloot haar nieuw geschreven eigen liedjes even op de plank te laten liggen en te gaan voor een volwaardig album met Brel repertoire. “Uit het enorme oeuvre van Brel hebben we een muzikaal zeer gevarieerd aantal stukken gekozen. Succesnummers als Amsterdam, Liefde Voor Later en Brussel zitten daarbij, maar ook een bloedstollend mooi lied als De Radelozen, waarmee Brel zijn compassie uit voor mensen die aan depressies leiden. Ook Een Vriend Zien Huilen staat op de tracklist, wat min of meer een actuele protestsong is; helaas bestaan er nog steeds ‘kinderen van vijftig jaar’ die oorlogje spelen. Brel nam duidelijk stelling, ik voel herkenning en kan daardoor veel van mijn eigen gevoel in zijn werk kwijt.”

Voor de opnames van ‘Laat me niet alleen’ werkte Beatrice nauw samen met pianist Leo Bouwmeester die ook wijlen acteur Jeroen Willems’ ode aan Brel muzikaal vormgaf. “Leo Bouwmeester is een Brel-specialist bij uitstek. Hij heeft er echt een sport van gemaakt om van verschillende versies van liederen de mooiste partijen van Brels vaste pianisten uit te zoeken en die tot één geheel te maken. Dat maakt zijn arrangementen nog rijker.” Leo nam contrabassist Sanne van Delft van muziektheatergroep Släpstick mee en Beatrice vroeg violist Micha Molthoff die eerder optrad met Herman van Veen en Jaap van Zweden en met wie ze had samengewerkt bij theatergroep Orkater. Verder zijn op het door Beatrice zelf geproduceerde album te horen Maripepa Contreras op hobo, percussionist Daniel van Dalen en Gert Wantenaar op accordeon.

De vertalingen zijn van Lennaert Nijgh, Koen Stassijns & Geert van Istendael en natuurlijk Ernst van Altena. ”Maar liefst negen van de dertien vertalingen die ik zing, komen van Ernst van Altena. Het talent dat die man had. Zo rijk en verzorgd wordt het Nederlands in deze tijd nog maar weinig geschreven”. Hij vertaalde ook Beatrice’s favoriete Brel nummer, de titelsong Ne me quitte pas / Laat me niet alleen. “Het is een groots lied. Veel te groot voor mij, zei ik altijd als iemand mij vroeg waarom ik geen Brel zong.”

Het album ‘Laat me niet allen’ (cd/vinyl/digitaal) komt uit op 9 oktober, de vijfenveertigste sterfdag van Jacques Brel en wordt die dag live gepresenteerd in de Kleine Komedie in Amsterdam (info & tickets). Onder de titel ‘Beatrice zingt Brel’ volgt dan een landelijke theatertour tot maart ‘24.

www.beatricezingtbrel.nl

Tracks
1. Laat met niet alleen (Ne me quitte pas) 4:07
2. De Nuttelozen van de Nacht (Les Paumés du Petit Matin) 4:24
3. Liefde van Later (Chanson des Vieux Amants) 4:55
4. Amsterdam (Dans le port d’Amsterdam) 3:03
5. Jojo (Jojo) 4:18
6. Mijn Vader Zei (Mon Père Disait) 3:36
7. Een Vriend Zien Huilen (Voire un Ami Pleurer) 4:39
8. Brussel (Bruxelles) 3:07
9. Litanie bij een terugkeer (Litanies pour un Retour) 2:05
10. Sneeuw op Luik (Il Neige Sur Liège) 3:44
11. Marieke (Marieke) 2:56
12. De Radelozen (Les Désespérés) 4:25
13. Mijn Vlakke Land (Le Plat Pays) 3:03
Door Redactie op

nieuwsbrief