gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

STRAAT, SOPHIE

GEBROKEN SPIEGELS

Releasedatum: 20-04-2024
Herkomst: NL
Item-nr: 4655177
EAN:
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie

Protestzangeres Sophie Straat heeft eind vorige week haar nieuwe EP Gebroken Spiegels uitgebracht. De EP bestaat uit één lange track van ruim dertien minuten waarop naast haar eigen band ook het Metropole Orkest meespeelt. Het is haar eerste eigen nieuwe muziek sinds debuutalbum Smartlap Is Niet Dood, begin 2023. Op zaterdag 20 januari zal het lied voor het eerst live gespeeld worden in de Grote Zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag, om 20:00 uur.

Gebroken Spiegels is geïnspireerd op de gelijknamige feministische Nederlandse film uit 1984 gemaakt door Marleen Gorris over sekswerkers. Het lied gaat daarnaast vooral over de neerwaartse spiraal waar de mensheid zich in bevindt, gestuurd door xenofobie en domheid. De hoesfoto is een naaktportret van Sophie gemaakt door fotograaf Jaimy Gail, refererend aan de film in een 80’s kamer als decor, maar ook zonder het vrouwelijk lichaam te seksualiseren, net als Marleen Gorris deed.

Muzikaal gaat het lied van volledig orkestraal naar punk, rock en pop. De smartlap waarmee Sophie Straat bekend is geworden is hiermee uitgegroeid tot genreloze muziek die in dienst staat van de boodschap en het protest.

Sophie legt uit: “Het lied vertelt een verhaal van verschillende levens. Tijdens het schrijven merkten we dat je het ook zou kunnen interpreteren als het leven van één persoon. Het begint met geboorte en eindigt met een nieuw gezin en de mensen waarmee zij te maken krijgen. Maar we spelen ook met de gedachte dat je een onschuldig kind kunt krijgen, dat misschien later wel opgroeit tot een fascist”

De opvallendste gast op Gebroken Spiegels is het Metropole Orkest, dat met arrangementen van Tom Trapp de EP zowel bombastisch maakt, als ook alle werelden binnen het lied samenbrengt. Robert Soomer, artistiek manager Metropole Orkest: “Het Metropole Orkest werkt graag samen met de artiesten van nu en morgen. Sophie Straat weet als geen ander de Nederlandse muziekwereld geboeid te houden met muziek die ook nog een boodschap heeft. In ‘Gebroken Spiegels’ komt Straats wereld op unieke wijze samen met die van het Metropole Orkest en arrangeur Tom Trapp. We zijn trots op deze mooie samenwerking!”

Sophie Straat maakte naast haar debuutalbum het afgelopen jaar live indruk op festivals van ITGWO tot BKS en van Lowlands tot Pukkelpop (BE), als ook met uitverkochte clubtours en haar eigen festival Protestfest. Op 7 juni organiseert Sophie Straat Protestfest II in Paradiso Amsterdam.

TEKST: entertainmentbusiness.nl/
Door Redactie op

nieuwsbrief