gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

'Als je naast Getatchew staat terwijl hij speelt, realiseer je je hoe het blazen in een blaasinstrument zou moeten zijn. Hoe men ademde, voor de komst van microfoons, versterkers en concertzalen. Een enorme vibratie. Krachtig, maar ook teder. Lucht.'

Klarinettist Xavier Charles omschrijft het mooi in de liner notes. De Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria (1935) beschikt over een oergeluid. Hij introduceerde de saxofoon in Ethiopische muziek, zonder ooit een westerse tenorsaxofonist te horen spelen. Na de val van Haile Selassie speelde hij met orkesten in het communistische Noord-Korea en Bulgarije, maar dat was het.

De Nederlandse punkgroep The Ex (1979) besloot hem in 2004 op te zoeken. Het werd een succesverhaal. Openheid, liefde, interesse en overgave in en naar elkaar zorgden voor bijna honderd optredens in vijftien landen. Felle punk, hoekige ethio-ritmes, bedwelmende melodieën en gelijkgestemde gastmuzikanten bleken een prachtcombinatie.

Vorig jaar zei Mekuria het plotseling tijdens een Europese tour: ik wil nog één album maken, waarschijnlijk mijn laatste, met jullie. The Ex zag het verzoek als een grote eer. Y'Anbessaw Tezeta (verlangend naar de leeuw) is een fantastisch document geworden. De gekozen tijdloze klassiekers zijn een mix van Ethiopische stijlen waarin de band zich dienstbaar opstelt. Minder agressief dan voorganger Moa Anbessa en meer gespeeld vanuit diepere, emotionele gronden.

Je luistert ernaar met blijgeestige melancholie, waar de slijmerige driekwartsmaat mede debet aan is. Klassieker Tezeta blijft een prachtnummer. Indrukwekkend zijn de knarsende blaaskoorpartijen, zoals in het traditionele krijgerslied Aha Gedawo. En dat elk concert een feest is, blijkt uit het vrolijke ritme en de aanstekelijke melodie van Abbay Abbay/Yene Ayal. Voeten van de vloer.

(tekst: Volkskrant)

Toen de 76 jarige Getatchew Mekuria vorig jaar in Europa was voor verscheidene zomerfestivals kwam hij geheel onverwacht met het voorstel om nog één keer studio-opnames te maken, met The Ex. Het zouden wel eens de laatste Getatchew recordings kunnen zijn, dus werd er in december opgenomen in Wormerveer en Addis Abeba. Het resultaat is verbijsterend sterk. Heel anders dan het vorige album van Getatchew en The Ex. Oude klassieke melodieën klinken fris en geïnspireerd. Bovendien swingt het materiaal de pan uit. Maar er is meer. ‘Y' Anbessaw Tezeta’ komt met een bonuscd met historische opnamen, inclusief eentje van Getatchew met de Instant Composers Pool, het Haile Selassie Theatre Orchestra (1960) en een live show met The Ex in Montreal. Met interessante bevriende muzikanten: Xavier Charles, Ken Vendermark, Wolter Wierbos, et cetera. Plus schitterend consequent artwork met een flink aantal foto's. (konkurrent)
Door Redactie op 2012-07-17

Tracks

Disc 1
1. Ambassel
2. Tezeta
3. Bertukane/yematebela Wof/shegitu
4. Bati
5. Ene Eskemot Derese
6. Yegna Mushera
7. Aha Gedawo
8. Almaz Men Eda New
9. Abbay Abbay / Yene Ayal
10. Zerafewa / Eregedawo
Disc 2
1. Aha Gedawo - Getatchew Mekuria & Icp
2. Shellelle - Getatchew Mekuria & Icp
3. Yegenet Musica - Getatchew Mekuria & The Ex
4. Ambassel - Getatchew Mekuria & The Ex & Guests
5. Lale Guma (Aha Begena) - Getatchew Mekuria & The Ex & Guests
6. Yaf Zemed Mech Teffa (From Hinge Perspective) - Getatchew Mekuria & The Ex Bati
7. - Getatchew Mekuria
8. Shellelle - Police Orchestra
9. Ambassel - Haile Selassie 1 Theatre Orchestra
10. Ambassel - Haile Selassie 1 Theatre Orchestra

nieuwsbrief