gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Sun Ra was een van de meest enigmatische en onnavolgbare jazzmuzikanten die het genre heeft gekend. De enorme catalogus van Sun Ra – hij heeft meer dan honderd albums op zijn naam staan- is niet de meest gemakkelijke kost, maar biedt de liefhebber een bijzonder experimentele vorm van free jazz. Sun Ra was bekend en berucht om zijn bijzonder lange repetitiesessies, die ertoe leidden dat de leden van the Arkestra elkaar feilloos aanvoelden.

Ter gelegenheid van wat de honderdste geboortedag van de zelfverklaarde inwoner van Saturnus zou zijn krijgt Sun Ra eindelijk een compilatiealbum dat hem recht doet. In The Orbit Of Ra is met liefde samengesteld door Marshall Allen, het langstzittende lid van Sun Ra’s Arkestra.

De volgorde van de nummers is chronologisch en bestrijkt een periode van eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig. De eerste helft van de dubbelaar beslaat de groei van the Arkestra, met rustige nummers die redelijk conventionele riffs vertonen (The Lady In The Gold Stockings) tot meer psychedelische jazz als in Solar Differentials. Sun Ra’s arrangementen werden met het klimmen der jaren steeds experimenteler; dit is duidelijk te horen op het tweede deel van In The Orbit Of Ra. Het niet eerder uitgebrachte, akoestische Trying To Put The Blame On Me is dan ook een fijne adempauze tussen alle spacetracks.

De geluidskwaliteit is bijzonder goed en coherent dankzij een remastering van de originele tapes uit de studio. In The Orbit Of Ra is voor de Sun Ra-fanaat een absolute must en voor de nieuweling een perfecte inwijding in de mythologisch-astrale jazzwereld van Sun Ra; een ijzersterke compilatie dus.

Tracks

Disc 1
1. Somewhere In Space
2. The Lady With The Golden Stockings
3. Somebody Else'S World
4. Spontaneous Simplicity
5. Plutonian Nights
6. Angels And Demons At Play
7. Island In The Sun (Extended Version)
8. Rocket Number Nine Take Off For Planet Venus
9. Solar Diferentials
Disc 2
1. Astro Black
2. Have You Heard The Latest News From Neptune
3. Dance Of The Cosmo Aliens (Live In Milan, 1978)
4. Trying To Put The Blame On Me (Live In Rome, 1977)
5. Planet Earth
6. The Nile
7. Reflects Motion [Part 1]
8. Reflects Motion [Part 2]
9. Ancient Aiethiopia
10. Interplanetary Music
11. We Travel The Spaceways

nieuwsbrief