gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 15,00

SOULWAX

FROM DEEWEE

Genre: Pop & Rock
Label: LABELS P (PIAS) RECORDIN
Releasedatum: 24-03-2017
Herkomst: NL
Item-nr: 3667983
EAN: 5414939954467
Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis.

Recensie

Lang verwacht en uiteindelijk toch gekregen! Nieuw werk van Soulwax! Hele volksstammen muziekliefhebbers veren op. Meteen maar even muzikaal duiden: verwacht geen rock à la Much Against Everyone’s Advice, verwacht ook geen hybride-muziekproduct dat elektronica en gitaarmuziek ingenieus vermengt, zoals Any Minute Now. Verwacht echter iets totaal anders dan voorheen. Alhoewel, dát aspect van Soulwax was natuurlijk allang bekend bij die volksstammen liefhebbers. Nieuw werk van deze invloedrijke Belgische band staat namelijk steevast bol van de verrassingen. Na de soundtrack voor de film Belgica (waarin Soulwax in 2016 nog in de huid kroop als diverse fictieve bands uit die film), is er nog geen jaar later een echt Soulwax-album. ’t Gegeven op zich is al bijzonder, want dat was toch al zo’n slordige 12 jaar (Nite Versions) geleden.
Toch is het resultaat van het gegeven natuurlijk ook belangrijk. En daar is eerlijk gezegd maar één woord voor: verbluffend. Dit keer zijn het talloze synthesizers en allerhande andere (analoge) elektronica-apparaten (met illustere namen zoals de Tom Oberheim Two-Voice Pro of de Dave Smith Sequential Prophet-6) die de boventoon voeren. Soulwax anno 2017 klinkt als Kraftwerk, New Order, Karlheinz Stockhausen, Klaus Schulze en LCD Soundsystem in een grote muziekmixer. Maar het klinkt soms ook als een blend van hun eigen project Die Verboten (dat ze samen met de Engelse muziekproducent Riton startten) en Depeche Mode (Stephen Dewaele zingt meer dan ooit zoals Dave Gahan dat doet).
Nog wat meer ingaan op de inhoud? Die talloze ongelimiteerd zwevende elektrolagen worden deze vruchtbare vijftig muziekminuten zeer verfijnd gecombineerd met livedrums. Dat was al geweldig te horen op de vooruitgesnelde single Transient Program for Drums and Machinery. Ook te gek? Het space-achtige Here Come The Men In Suits en het dansbare Missing Wires dat recent tot de nieuwe single is gebombardeerd. Maar luister bijvoorbeeld eens naar het geraffineerde en enorm verslavende nummer It Is Always Binary. Supergers eveneens is hoe de stemmenlagen in dit nummer uiteindelijk aan deze caleidoscopische compositie toegevoegd worden. ‘t Nummer loopt minuten later heel dwingend over in het stampende Do You Want To Get Into Trouble?. Dat overlopen geldt overigens voor alle nummers. Logisch ook, want dit album is namelijk op 7 februari 2017 zeer gedisciplineerd (daaraan voorafgaand werd er weken achtereen gerepeteerd) in één take opgenomen in de Gentse studio van de Dewaele-broers. Naast David en Stephen deden maar liefst drie drummers mee: Igor Cavalera (ex-Sepultura, Mixhell), Blake Davies (Turbowolf) en Victoria Smith (Jamie T). Ook Cavalera’s vrouw Laima Leyton (Mixhell) en Soulwax-bassist van het eerste uur Stefaan Van Leuven, werkten mee aan het album. Het allermooiste? De band en studiosetting toert momenteel ook door Europa. Dat moet minstens zo verbluffend zijn.

1 Preset Tense
2 Masterplanned
3 Missing Wires
4 Conditions Of A Shared Belief
5 Is It Always Binary
6 Do You Want To Get Into Trouble?
7 My Tired Eyes
8 Transient Program For Drums And Machinery
9 Trespassers
10 The Singer Has Become A Deejay
11 Here Come The Men In Suits
12 Goodnight Transmission

Tracks

Disc 1
1. Preset Tense
2. Masterplanned
3. Missing Wires
4. Conditions Of A Shared Belief
5. It Is Always Binary
6. Do You Want To Get Into Trouble?
7. My Tired Eyes
8. Transient Program For Drums And Machinery
9. Trespassers
10. The Singer Has Become A Deejay
11. Here Come The Men In Suits
12. Goodnight Transmission

nieuwsbrief