gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

‘Van iets maken, wordt je blij, blij. Een zuurkoolschotel, of een asbak van klei.’ Het is zo’n typisch Foskootje. Wijlen Geert Timmers (alias Bob Fosko) had het vermogen om met slechts een paar woorden zeer veel zeggingskracht te bewerkstelligen. Een simpel gegeven, een mooie situatie, een fijne gebeurtenis. Fosko greep ‘t tekstueel aan en maakte er altijd een pareltje van een tekst van. Anarchistisch, humoristisch, gevoed door de actualiteit of juist door persoonlijke ervaringen. Hij koppelde deze teksten aan diverse muziekcollectieven. De meest bekende daarvan is natuurlijk de oerschreeuwjazzpunkrock van de Raggende Manne (vorig jaar verscheen Alles Kleeft nog).
Naast die manne-formatie, had Fosko nog veel meerdere illustere en immer interessante muziekprojecten. Met Pierre van Duijl en Jan-Paul van der Meij maakte hij ooit de levensliederen en zeemansballades onder de naam De Gorelev. Met Martijn Bosman, Nico Brandsen, Wouter Planteijdt, Thijs Vermeulen, Dionys Breukers en Rudi de Graaff vormde hij jarenlang Groep Fosko. Daar verscheen onlangs het derde album van genaamd Van Iets Maken Word Je Blij. Enkele oude opnames zijn opgefrist, enkele livenummers en covers (hertalingen van nummers van Ian Dury en Dr. John) zijn daarbij gevoegd en er zijn nog enkele nieuwe nummers toegevoegd. Het klinkt soulvol, funky, daadkrachtig, waarachtig. ‘Ik blijf niet stil, ik ga niet zitten. Laat van me horen. Zolang het kan.’ Och wat treurig en tragisch dat het niet meer kan. Het is onherroepelijk het gevoel dat je meerdere keren bekruipt wanneer je dit prachtalbum van Groep Fosko beluistert.

Tracks

Disc 1
1. Scheppen
2. Wakker
3. Het Klopt
4. Kip!
5. Doen 1
6. Trapt De Koe De Put Kapot
7. Wat Een Dag
8. Planke In De Panda
9. Kom D'r Uit
10. Doen 2
11. Van Iets Maken Word Je Blij

nieuwsbrief