gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Met zijn eerste solo album in vier jaar, keert Hannes Minnaar terug met de cd ‘Nox’, Latijn voor de nacht. De composities van Ravel, Schumann en Robert Zuidam zijn echter geen lieflijke nachtwerken, maar ze verwijzen veel meer naar het magische en het onheilspellende van de nacht. Zuidam componeerde zijn cyclus ’Nox’ speciaal voor Hannes Minnaar.
Robert Zuidam was zelf aanwezig bij de opnamen van zijn cyclus, die hij componeerde tussen 2018-2020. De laatste noten van zijn werk kwamen kort voor de opname op papier, de inkt was nog nat. Robert Zuidam is een echt nachtmens. Hij werkt het liefste als iedereen slaapt en hij weet deze nachtelijke atmosfeer prachtig in muziek om te zetten, want de nacht heeft zo veel facetten. Het vierde deel van 'Nox' is speciaal geschreven ter nagedachtenis Reinbert de Leeuw, die eerder dit jaar overleed (februari 2020).
Naast Zuidams hedendaagse werken, is er op dit album ook muziek te horen van Schumann en Ravel. In de linernotes schrijft Bas van Putten over de muziek op 'Nox': 'De nacht van Schumanns Nachtstücke, Robert Zuidams Nox en Ravels Gaspard de la Nuit opent in de kunst zijn deuren als het spookkasteel voor romantische dichters en componisten. Nachtvisioenen worden in de late achttiende en vroege negentiende eeuw de pijlers van een pre-Freudiaans onderbewustzijn. Grote auteurs ontdekken er hun dromen en hun angsten. In de spiegel van de fantasie ontmoeten ze zichzelf en de magie van de verbeeldingskracht.''
Het album is niet alleen door de keuze van de werken, maar ook door de interpretatiekunst van Hannes Minnaar, er een geworden van juist deze verbeeldingskracht. Doordat hij ervoor zorgt dat de techniek te allen tijde staat als een huis, heeft de inspiratie ruim baan en komt de verbeelding tot leven, in de pianist en de luisteraar. Een magisch moment, zo magisch als de nacht.
Door Redactie op 2020-09-25

Tracks

Disc 1
1. Nachtstücke, Op. 23
2. Nachtstücke, Op. 23
3. Nachtstücke, Op. 23
4. Nachtstücke, Op. 23
5. Nox
6. Nox
7. Nox
8. Nox
9. Nox
10. Gaspard De La Nuit - Trois Poemes Pour Piano D'apres Aloysius Bertrand
11. Gaspard De La Nuit - Trois Poemes Pour Piano D'apres Aloysius Bertrand
12. Gaspard De La Nuit - Trois Poemes Pour Piano D'apres Aloysius Bertrand
13. From On An Overgrown Path:

nieuwsbrief