gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Recensie Cyriel Pluimakers / jazzenzo.nl

De Haagse drummer, componist en producer Knimes - pseudoniem voor Matthijs de Ridder - is van alle markten thuis. Nu eens zien we hem samen met tenorsaxofonist Jasper Blom stoeien met elektronica, dan weer horen we hem als volbloed bopper. Zijn nieuwe album ‘Adventures in Improvised Music’ belicht de laatste kant van zijn talent. Een productie die een eerbetoon vormt aan de jazztraditie, maar die gelijktijdig ook een eigen geluid neerzet. Bijzonder is dat het album - naast de digitale download - op ouderwets vinyl wordt uitgegeven, iets wat het nostalgische gevoel alleen maar groter maakt.

Vrijheid
Het eerste dat in het oog springt, is dat de piano bewust geen deel uitmaakt van de bezetting. De afwezigheid van een akkoordinstrument leidt tot een grote muzikale vrijheid, iets wat uitstekend past bij de levendige composities van de leider. Het album start met het pittige ‘3:12’, waarin altsaxofonist Jose Cervera en trombonist Yiannis Marinos de luisteraar meteen wakker schudden. Cervera beschikt over een mooi helder geluid en een felle attaque, Marinos contrasteert fraai met zijn enigszins zwoele aanpak. In het enigszins dwarse ‘A Journey Through Sound and Colours’ horen we het perfecte samenspel tussen de blazers.

Scheermes
Lekker lang wordt er aan de noten getrokken in de langoureuze ballad ‘D.C.’ , waarna contrabassist Ignacio Santoro een feature krijgt. Het tempo wordt stevig opgevoerd in ‘Clean’, met een hoofdrol voor het vederlichte slagwerk van de leider en de gloriërende altsaxofoon van Cervera. Knimes speelt als een scheermes: letterlijk op het scherpst van de snede. Spannend is ‘The Haunt’, een compositie die aan de gepassioneerde muziek van Charles Mingus herinnert. In ‘Be a Vampire’ komt de slagwerker uitgebreider voor het voetlicht, een thema vol accenten en tegenaccenten waarbij knimes er wonderwel in slaagt om niet al te technisch te klinken.

Verrassing
Bijzonder is het om de dwarsfluit - een instrument dat in de jazz beslist onderbelicht is gebleven - als hoofdinstrument te horen in ‘Waltz for Gloria’. Trombonist Cervera zoekt in dit stuk bewust de diepte op in een lange verhalende improvisatie. ‘Birth of Joy’ vormt de stevige afsluiter van deze prachtige productie: een track die meteen de weg lijkt te plaveien naar een volgend veelbelovend album van de Knimes Acoustic Group.

‘Adventures in Improvised Music’ is een van de sterkste Nederlandse jazzproducties van de afgelopen jaren: een grote muzikale verrassing waarvoor de meeste superlatieven tekort lijken te schieten!
Door Redactie op

nieuwsbrief