Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
ORGEL- EN KLAVECIMBELWERKEN VOL.I, GESUALDO CONSORT AMSTERDAM, BCD, 8424562524088

GESUALDO CONSORT AMSTERDAM

ORGEL- EN KLAVECIMBELWERKEN VOL.I

Drager: BCD (Aantal 3) Levertijd: 11 a 14 werkdagen
Herkomst: NL Item-nr: 3179980 EAN: 8424562524088
€ 47,99
RECENSIE
Gedurende het Sweelinck jaar 2012 heeft Harry van der Kamp met Gesualdo Consort Amsterdam Het Sweelinck Monument gevormd door alle vocale werken van Jan Pieterszoon Sweelinck op te nemen. Maar het monument (HSM) is niet compleet. Er zijn ook orgel- en klavecimbelwerken van Sweelinck bewaard gebleven, die Sweelinck vooral op latere leeftijd heeft geschreven. In 2012 en 2013 hebben acht vooraanstaande organisten en klavecinisten op diverse historische orgels en klavecimbels in Nederland en Duitsland werken van Sweelinck opgenomen. Het resultaat is een prachtig document met mooie opnamen en veel achtergrond informatie over deze werken en de gebruikte orgels. Voor de liefhebbers van met name orgels is dit een absolute aanrader. Bezitters van het Het Sweelinck Monument krijgen de kans om de verzameling te complementeren. Voorjaar 2014 komt het laatste boek met nog eens drie cd’s uit.


Sweelinck:
De orgel- en klavecimbelwerken deel I

Het Sweelinck Monument verder uitgebreid

Deel IVa is het eerste boek van twee dat de uitbreiding vorm van HET SWEELINCK MONUMENT, dat tot nu toe bestond uit de complete vocale werken (HSM I-II-III).

Meer uitgaven van Het Sweelinck Monument

In het voorjaar van 2014 zal het tweede boek (HSM deel IVb) worden uitgebracht en met deze instrumentale werken is dan op het label Glossa het complete vocale én instrumentale oeuvre van Sweelinck verkrijgbaar in de bekende CD-boekuitgave.

Het cd-boek De orgel- en klavecimbelwerken deel I bestaat uit drie cd’s met een verzameling essays over Sweelincks orgel- en klavecimbelwerken (Pieter Dirksen), het Amsterdamse stadsklavecimbel (Hessel Miedema), Sweelincks Musica Poetica (Pieter Dirksen) en het Vlaamse Virginaal (Gustav Leonhardt), alsmede zes instrumentbeschrijvingen.

Uitvoerenden Orgel: Pieter Dirksen, Pieter van Dijk, Leo van Doeselaar, Reitze Smits, Harald Vogel, Bernard Winsemius

Instrumenten: het ‘Schwalbennest-Orgel’ van de Kirche Sankt Marien te Lemgo (Duitsland), het orgel van de Reformierte Kirche te Uttum (Duitsland), het Van Covelens-koororgel van de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar, het Edo Evers-orgel van de Warnfriedkirche te Osteel (Duitsland), het Huys-orgel van de Antoniuskerk te Kantens, het Van Hagerbeer-orgel van de Pieterskerk te Leiden, het transeptorgel van de Oude Kerk te Amsterdam.

Uitvoerenden Klavecimbel: Bob van Asperen, Pieter-Jan Belder, Pieter Dirksen, Marieke Spaans, Alexander Weimann

Instrumenten: Hans Rückers Virginaal (1604) te Dordrecht, Ioannes Rückers Klavecimbel (1630) Schloß Ringenberg te Hamminkeln (Duitsland), het Andreas Ruckers-klavecimbel (1637) in het Germanisches Nationalmuseum te Neurenberg (Duitsland), het Artus Gheerdinck-virginaal (1605) in het Germanisches Nationalmuseum te Neurenberg (Duitsland).

Vervolginformatie:

De complete orgel en klavecimbelwerken (deel I en II) worden uitgevoerd op middentoongestemde orgels te Lemgo (D), Uttum (D), Osteel (D), Alkmaar, Leiden, Amsterdam en Kantens (orgels) en Ruckers-klavecimbels te Dordrecht, Hamminkeln (D) en Neurenberg (D) – bijbehorende vocale melodiezettingen – fugue double op een thema van Claude Lejeune – De Lustelijcke Mey van Clemens non Papa (vocaal) en John Bull (instrumentaal) – Fantasie op een thema van Sweelinck, van John Bull.
Recensent : Redactie
Datum : 12-03-2013
verschenen in Platomania : 304
Waardering : 9.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
363
363 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO