Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
PROMISE:DARKNESS ON THE.., SPRINGSTEEN, BRUCE, CD, 0886977617720

SPRINGSTEEN, BRUCE

PROMISE:DARKNESS ON THE..

Drager: CD (Aantal 2) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 2669992 EAN: 0886977617720
€ 14,99
RECENSIE
Na het verschijnen van Born To Run ligt in 1975 de wereld aan de voeten van Bruce Springsteen. Niets lijkt een verdere triomftocht in de weg staan, maar door een slepend juridisch gevecht mijn zijn voormalig manager laat de snel verwachtte opvolger jaren op zich wachten. Jaren waarin de manier waarop Springsteen zijn platen opneemt drastisch zou veranderen, zo wordt duidelijk na het bekijken van de verbluffende documentaire The Promise. Zoals Steve van Zandt het verwoordt: ‘Voorheen doken we de studio in met tien nummers, die namen we op, en dat was dan de plaat.” Voor wat drie jaar later uiteindelijke Darkness On The Edge Of Town zou worden, nam Springsteen letterlijk jarenlang nummers op. Schattingen lopen uiteen van zeventig tot het dubbele daarvan, feit is dat de eindeloze en soms uitzichtloze sessies de band tot waanzin dreven, niet in de laatste plaats doordat Springsteen weken kon werken aan een bepaald drumgeluid of een nieuwe versie van een nummer, om vervolgens al die arbeid weer terzijde te schuiven – geheel toepasselijk had de plaat oorspronkelijk als werktitel American Madness.

Het eindresultaat is een van de grimmigste Springsteen-platen, vanaf de energieke opener Badlands, het grimmige Adam Raised A Cain en het desolate Racing In The Street naar het tegen beter weten in optimisme van The Promised Land en het bijtende titelnummer. Niet voor niets is deze plaat nog altijd goed vertegenwoordigd in de setlists van Springsteen.

Nadat eerder Born To Run al een voorbeeldige reissue kreeg met een compleet concert en een twee uur durende documentaire krijgt Darkness nu een soortgelijke behandeling, maar dan in een overtreffende trap. Want niet alleen krijgen we zo mogelijk nog indrukwekkender documentaire, daarnaast vinden we concertopnamen uit ‘76-’78, een compleet concert uit ’78 én een vorig jaar in HD gefilmde integrale live-uitvoering van deze cruciale plaat. En dat zijn alleen nog maar de drie dvd’s.

Naast het geremasterde originele album (dat eerlijk gezegd op eerdere cd-versies ronduit belabberd klonk) bevat deze box namelijk ook een dubbel-cd met maar liefst 21 niet eerder uitgebrachte nummers uit de sessies (hier en daar vorig jaar iets opgepoetst), waaronder vele nummers die absoluut niet onder doen voor zijn reguliere albums (en door anderen tot hit gepromoveerd werden) als The Promise, Because The Night, Spanish Eyes, Fire en Talk To Me. Deze dubbelaar is ook los verkrijgbaar, maar de echte fan zal toch dieper in de buidel moeten tasten, want mede door de fantastische vormgeving is dit de ultieme Springsteen-reissue. Kom maar op met de The River-doos!
Recensent : Redactie
Datum : 11-04-2010
verschenen in Platomania : 272
Waardering : 9.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
359
359 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO