Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
BIG EASY EXPRESS + DVD, DOCUMENTARY, Blu-ray, 0852354004001

DOCUMENTARY

BIG EASY EXPRESS + DVD

Drager: Blu-ray (Aantal 2) Levertijd: 15 a 21 werkdagen
Herkomst: NL Item-nr: 2974742 EAN: 0852354004001
€ 19,99
  1. Big Easy Express
RECENSIE
April 2011. Een drietal folkbands tourt samen door het zuiden van Amerika. In ongeveer anderhalve week tijd verzorgen Mumford & Sons, Edward Sharpe & the Magnetic Zeros en Old Crown Medicine Show samen een zestal liveshows (Oakland, San Pedro, Tempe, Marfa, Austin en New Orleans). Vervoersmiddel dat hen bijna letterlijke van podium naar podium brengt? De trein. Die concerten zijn mooi, maar wat er in tussenliggende tijd in en om die trein gebeurt, is eigenlijk nog veel mooier. Men jammt met elkaar, men schrijft met elkaar, men speelt songs met elkaar. De bands worden tijdens deze Railroad Revival Tour zichtbaar geïnspireerd door elkaar.

Maar wacht eens even, zult u zeggen. Kloppen die data en het land wel? April 2011, moet dat niet zijn de zomer van 1970. En is Amerika niet Canada? En heetten die bands en artiesten niet toevallig The Grateful Dead, The Band en Janis Joplin?

Neen, geenszins. Maar het effect van deze muzikale railroadmovie is weldegelijk hetzelfde. Al duurt de tour met deze Big Easy Express in tijd en in afstand (2477 kilometer) een stuk korter dan de tour rondom de zogeheten Festival Express uit 1970. Want laatstgenoemde muziektrein denderde indertijd een paar maanden door Canada. Het resultaat is er echter niet minder om. Dit is een zeer bevlogen stel muzikanten die ook binnen een paar dagen erg mooie dingen meemaakt en bevriend raakt. Mumford & Sons treden in Austin op met de plaatselijke Austin High Marching Band, die later die avond ook nog eens het podium betreden. Eén van hun eerst gespeelde gezamenlijke covers (This Train Is Bound For Glory van Woody Guthrie) verwordt tot het anthem van deze tour. Elk concert wordt er mee afgesloten. Filmmaker Emmett Malloy heeft het over een magische belevenis. Naast de bijzondere plek om te filmen (‘de trein waarin het 20 minuten duurde om van voor naar achteren te lopen’) zorgt de omgeving er voor dat het sfeertje van deze film alleen maar vergroot. En natuurlijk is daar de muziek als bindende factor. Of dat nu een dampende cover is van Herbie Hancock of een intiem akoestisch liedje dat spontaan live langs de kant van de weg gespeeld wordt. Prachtig document.

Recensent : Redactie
Datum : 7-04-2012
verschenen in Platomania : 289
Waardering : 8.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
361
361 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO