gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

SERENES

BAREFOOT &.. -COLOURED-

Genre: Reissues
Label: RE
Releasedatum: 24-07-2020
Herkomst: NL
Item-nr: 3124927
EAN: 8714374570022
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

De reissue-reeks van Excelsior Recordings krijgt een prachtig vervolg. Na Hallo Venrays The More I Laugh, The Hornier Due Gets, is het de beurt aan een heruitgave van Barefoot And Pregnant, het debuut van de voormalige Friese band The Serenes.

Een stapje terug in de tijd om het belang van de band te duiden? Theo de Jong uit Joure richt deze band in 1988 op samen met Paul Dokter. Na de debuutsingle Rebecca (You're Gonna Be Allright) komt het debuutalbum uit. De plaat oogst per direct talloze lovende kritieken. En een tweede, zeer fijne single (Abiding Place), én een welverdiende Edison én een plek in de Top 20 van Beste Nationale Albums van het Millennium.

Toch stopt Dokter een jaar later. Hij zou niet meer met De Jong door één deur kunnen. Die op dat moment overigens kampt met een writers block. Desalniettemin brengt de band in 1993 Back To Wonder uit. Wederom een prachtalbum. Een jaar later valt het doek. Theo de Jong formeert de band Slide die vanaf 1997 als Simmer door het leven gaat. Hiermee maakt hij de prima plaat Mothertongue. En daar blijft het bij.

Maar nu verschijnt het vermaarde debuut van The Serenes opnieuw. Karakteristieken van de band? Melancholische teksten, kristalheldere gitaarpartijen en prachtige galmende vocalen. Denk The Feelies, denk The Chills.

De uitgave wordt dit weekend op het popfestival Welcome to The Village live gepresenteerd. Niet door The Serenes zelf, maar door de Friese band William Seen's Transport Music (met gastbijdrages van Jacob de Greeuw, Jelle Paulusma, Maurits Westerik en Anne Soldaat). Een (eenmalig?) eerbetoon, want The Serenes is voorgoed voorbij, meldt ene Exil Sils-Maria (is het Paul Dokter?) in de liner notes van de heruitgave: ’ We toverden B&P, gingen op tour en alles liep uit de hand. De Serenes zullen nooit meer tot leven worden gewekt, dat is een ding dat zeker is. We moeten geen lijken opgraven en ze het leven willen influisteren. We moeten ook geen heimwee hebben naar iets wat nooit geweest is’.

Al wat rest is deze prachtige heruitgave. Mét een negental extra nummers die ‘The blurred, concealed and declined songs of The Serenes’ gedoopt zijn. Om de heimwee van de fans nog wat dragelijker te maken.

nieuwsbrief