Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
SZIKRA, AMSTERDAM KLEZMER BAND & SONDORGO, CD, 8714691096144

AMSTERDAM KLEZMER BAND & SONDORGO

SZIKRA

Drager: CD (Aantal 1) Levertijd: 6 a 10 werkdagen
Herkomst: NL Item-nr: 3804040 EAN: 8714691096144
€ 18,99
RECENSIE
Balkan, Klezmer, Gypsy Grooves Zigeunermuziek, Roots from the East, benamingen of zo u wilt typeringen voor muziek die haar basis heeft in het Zuidoosten en Oosten van Europa en jarenlang populair in onze contreien.
’Wereldmuziek’ heeft het wat moeilijker de laatste anderhalf, twee jaar, zo lijkt het wel; de aanvankelijke hausse aan uitgaven is ietwat getemperd. Froots en Songlines, hoogstaande wereldmuziek tijdschriften zitten in zwaar weer, maar daarentegen floreren festivals in dit genre weer supergoed; denk Sfinks, Dranouter, Amsterdam Roots etc,…
Een onverwacht goeie push komt er nu van Söndörgő in samenwerking met de Amsterdam Klezmer Band. De vonk (-en) die tussen deze 2 bands overspringen zorgen voor een ongekend goed, gevarieerd, rijk, creatief, stemmingsvol, emotioneel, vitaal, lach & ’n traan muziekalbum.
Toepasselijk heet het album dan ook ‘Szikra’ wat vertaald kan worden als ’vonk,‘.
Söndörgő is een Hongaarse band die gebruik maakt van meer traditionele instrumenten als tambura, kaval, davul en darbuka aangevuld met klarinet, sax, trompet en accordeon. Zij maakten in de 12 jaar van hun bestaan pas drie, maar wel bijzonder opvallende, goede albums. De Amsterdam Klezmer Band maakte de afgelopen 22 jaar internationaal furore met een onweerstaanbare mix van traditionele klezmer, balkan, gipsy en moderne dansmuziek.
Beide bands laten zich niet beperken door tradities. Met ‘Szikra’ creëren zij een intrigerende, nieuwe sound. De nummers zijn echt ontmoetingen in sound, een wonderlijk mooie mix ontstaat er daardoor.
De nesjomme (bezieling) spat ervan af, én ook niet onbelangrijk, de tracks beperken zich niet tot de standaard tijd van 4, 5 minuten; zo zit er in veel nummers een ontwikkeling qua Tempo/ Tempi of qua stemming, instrumentatie die uitermate aanstekelijk werkt. Zo is dit niet alleen maar een vrolijk dansalbum, maar evenzogoed een écht luisteralbum geworden.
Recensent : Paul Maas
Datum : 23-04-2018
verschenen in Platomania : 347
Waardering : 8.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
363
363 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO