Open main menu

winkelmandje

Geen artikelen geselecteerd
GRATIS VERZENDING CD’S VANAF 25,- LP’S VANAF 50,- OF AFHALEN IN DE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO VOOR 16:00 BESTELD MORGEN IN HUIS

Recensie

De Nederlandse drummer Philippe Lemm (1985) woont sinds 2011 in New York waar hij een trio vormt met voormalige Amerikaanse studiegenoten, pianist Angelo Di Loreto en contrabassist Jeff Koch. In 2016 verscheen met ‘New Amsterdam’ het goed ontvangen debuut van dit levendige trio en precies twee jaar later ligt opvolger ‘City Birds’ in de schappen.

Wat meteen opvalt is het krachtige spel en de dynamische muziekstukken van dit gezelschap. Composities en improvisaties versmelten even natuurlijk als de invloeden die daarin gebruikt worden zoals jazz, klassiek en prog rock. Philippe Lemm denkt niet in hokjes, integendeel, alle muziek is verwant aan elkaar en onderdeel van het grote geheel.

De muzikanten zijn persoonlijkheden op zich. Het stuwende maar vooral lyrische pianospel van Di Loreto is betoverend. Koch bespeelt zijn contrabas doortastend en weet telkens te verrassen vanwege zijn inventieve wendingen die bruggen slaan tussen uitbundig en intiem binnen de verhalende composities. Trionaamgever Lemm is origineel en vindingrijk zonder een hoofdrol op te eisen.

‘City Birds’ raast voorbij en is daardoor prettig onvoorspelbaar, niet in de laatste plaats door de snelle mix aan muziekstijlen. En wist het trio in het verleden al te verrassen door kitscherige popsongs zoals ‘Dust in the wind’ (Kansas) en ‘If I had a hammer’ (Pete Seeger) op geheel eigen wijze aan het repertoire toe te voegen, op ‘City Birds’ wordt de traditional ‘Scarborough Fair’ fijnzinnig tot grote hoogte getild. In het afsluitende ‘Elvy’ is een gastrol weggelegd voor de Belgisch-Nederlandse rapper Brainpower. Een verrassend en muzikaal hoogstaand album, onder meer geïnspireerd op het werk van de New Yorkse schilder Craig Anthony Miller. (TEKST: http://www.jazzenzo.nl/)

Philippe Lemm Trio toert van 9 tot en met 21 oktober door Nederland en België, onder meer in Zwolle, Tilburg, Amsterdam (Concertgebouw), Eindhoven, Utrecht, Wassenaar en Antwerpen.
Door Redactie op 2018-10-05

Tracks

Disc 1
1. Emerge
2. Anyone Who Knows What Love Is
3. Castle Rock
4. Interlude
5. Scarborough Fair
6. Arya
7. Funchal
8. Amsterdams Parfum
9. Elvy Feat Brainpower

nieuwsbrief