Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
NOMADEN, JEAN-GUIHEN QUEYRAS - ATLAS ENSEMBL, SACD, 7318599920733

JEAN-GUIHEN QUEYRAS - ATLAS ENSEMBL

NOMADEN

Drager: SACD (Aantal 1) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 3941516 EAN: 7318599920733
€ 19,99
RECENSIE

Concies, helder en doordacht… verbazingwekkende combinaties… De trefzekerheid van Bons' visioen en het fenomenale spel van de musici maken Nomaden tot een belevenis van de eerste orde.
(Frits van der Waa, De Volkskrant *****)

Een hoogtepunt van de Cello Biennale Amsterdam 2016 was de première het 60 minuten durende klankmozaiek van Nomaden, gecomponeerd door Joël Bons en uitgevoerd door meestercellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble, onder leiding van
Ed Spanjaard. Het Atlas Ensemble is een uniek kamerorkest bestaande uit briljante musici
uit China, Japan, Centraal Asië, het Midden-Oosten en Europa.

Het Atlas Ensemble hield het even opwindende als ontroerende Nomaden van Joël Bons ten doop. Z'n meesterwerk, durven we te stellen. Het Atlas Ensemble is een verzameling virtuozen uit alle windstreken, met een erhu, een Chinese viool, naast een westerse viool, en Bons is de eerste componist die er werkelijk in gelaagd is een volledig geslaagde synthese tot stand te brengen.
Het was alsof in Nomaden de muziek opnieuw werd uitgevonden, waarbij het bijzonder knap is hoe goed Bons zijn vertrekpunten (Stravinsky, Boulez, Donatoni, maar ook The Beatles) heeft weten samen te voegen tot een nieuwe, sprankelende klank, die zowel op microniveau (de nootjes, de musici, de solo's) als op macroniveau (de verbroedering van volkeren en hun esthetieken) diep ontroert,. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aandeel van solist Jean-Guihen Queyras, die met zichtbaar plezier schitterende tonen op zijn cello zat te strijken.
(Erik Voermans, Het Parool)Joël Bons: 'Rond het jaar 2000 droomde ik van een groot ensemble waarin allerlei eeuwenoude prachtige instrumenten van over de hele wereld zouden zijn verenigd. Om al die bijzondere instrumenten bij elkaar te zien, zou alleen al voor het oog een waar genot zijn. Maar wat me vooral voor de geest stond, is de ongekende klankrijkdom die dit kon opleveren. Het was een componistenidee: ik stelde mij oneindige mogelijkheden en ongehoorde klankcombinaties voor. Nu, na 14 jaar die mogelijkheden met het Atlas Ensemble te hebben geëxploreerd, denk ik zover te zijn dat oorspronkelijke droombeeld te kunnen verwezenlijken in Nomaden.'

In Nomaden treedt de cellist in dialoog met instrumenten uit andere culturen. Queyras ontmoet virtuoze musici zoals de Azerbeidjanen Elshan Mansurov (kamancha) en Elcin Nagijev (tar), de Turkse Neva Özgen (kemençe), Raphaela Danksagmüller (Armeneense duduk), de Iraniër Kiya Tabassian (setar), de Chinezen Wu Wei (sheng) en Zhao Yuanchun (erhu), de Japanese Naomi Sato (sho) en Harrie Starreveld (shakuhachi). Een van de indrukwekkendste premières sinds 2000 (Ed Spanjaard, dirigent).bezetting:

Jean-Guihen Queyras cello

Ed Spanjaard dirigent

Atlas Ensemble
Wu Wei sheng (China)
Naomi Sato sho (Japan)
Raphaela Danksagmüller duduk (Armenië)
Harrie Starreveld shakuhachi (Japan) & fluit
Ernest Rombout hobo
Anna voor de Wind (bas)klarinet
Elchin Nagiyev tar (Azerbeidjan)
Kiya Tabassian setar (Iran)
Laurent Warnier & Gorka Catediano percussie
Pasha Karami tombak (Iran)
Zhao Yuanchun erhu (China)
Elshan Mansurov kamancha (Azerbeidjan)
Angel Gimeno viool
Neva Özgen kemençe (Turkije)
Max Knigge altviool
Dhruba Ghosh sarangi (India)
Dario Calderone contrabas

Joël Bons componistBons composed Nomaden for Queyras and the Atlas Ensemble – a group he himself founded in 2002, made up of 18 eminent musicians from China, Japan, Central Asia, the Middle East and Europe. From the Japanese shakuhachi and Chinese erhu to the Armenian duduk and the Persian setar, the scoring offers an untold number of combinations and an unheard spectrum of timbres. Nomaden was premièred by these performers in 2016, under the baton of Ed Spanjaard, and has been awarded the prestigious 2019 Grawemeyer Award for Music Composition.
Recensent : Redactie
Datum : 2-01-2019
verschenen in Platomania : 355
Waardering : 9.0
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
365
365 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO