Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
SECRET ALL STAR BAND (STUDIO SESSIONS 1964-1969), RUUD BOS ORKEST, CD,

RUUD BOS ORKEST

SECRET ALL STAR BAND (STUDIO SESSIONS 1964-1969)

Drager: CD (Aantal 1) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 3990598 EAN:
€ 16,99
RECENSIE
Tussen 1964 en 1969 initieerde de VPRO in de personen van Han Reiziger en Bob Rooyens een serie sessies met een door Ruud Bos (1936) samengestelde band. De bezetting leest als een who-is-who van de toenmalige Nederlandse jazzscene. Toch is dit orkest totaal onbekend gebleven: Piet Noordijk, Harry Verbeke, Ruud Brink, Herman Schoonderwalt, Toon van Vliet, Cees Smal, Eddie Engels, Frans Elsen, Cees Slinger, Misha Mengelberg, Jacques Schols, Rob Langereis, John Engels ...

De bezetting van het radio-orkest dat Ruud Bos (1936) tussen 1964 en 1969 leidde leest als een who-is-who van de toenmalige Nederlandse jazzscene. Toch is dit orkest totaal onbekend gebleven. Het werd geinitieerd door Bob Rooyens en Han Reiziger, het trad met enige regelmaat voor de VPRO-radio op, maar kreeg niet de faam van Boy’s Big Band of The Diamond Five (hoewel de hele bezetting daarvan in het orkest vertegenwoordigd was).

Het werk van Ruud Bos is altijd van jazz doortrokken geweest. Je hoeft maar te luisteren naar de arrangementen voor Ramses Shaffy’s Zonder bagage, Jantjes Blues van Cornelis Vreeswijk of het Lied van Momfer de Mol uit De Fabeltjeskrant en je begrijpt: Ruud Bos is in de eerste plaats een jazzman. De door hem aangevoerde orkesten hebben in de jaren zestig, zeventig en tachtig vrijwel altijd een frisse jazzklank. De basis voor die “sound” ligt in dit specifieke radio-orkest, dat wij The Secret All Star Band hebben genoemd. Bos zei bij de oprichting van het orkest in 1964: ‘Ik heb een orkest bij elkaar gekregen waar ik bijzonder blij mee ben. Elf man, die zo harmoniëren in klankkleur, dat ik wil proberen ze bij elkaar te houden en er meer mee te gaan werken.’
In het muziekarchief van de VPRO vonden we vrijwel alle originele opnamebanden terug. Daaruit is deze nieuwe NJA-cd samengesteld; een ware Treasure of Dutch Jazz. Frisse, levendige stukken waarin de grootst denkbare solisten te horen zijn. Met arrangementen van Frans Elsen, Herman Schoonderwalt, Misha Mengelberg en Ruud Bos zelf. Bovendien hebben we twee live bonustracks toegevoegd waarin Misha Mengelberg solist is.
Recensent : Redactie
Datum : 13-06-2019
Waardering : 7.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
358
358 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO