Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
ABBEY ROAD, BEATLES, LP, 0602577915123

BEATLES

ABBEY ROAD

Drager: LP (Aantal 1) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 4028077 EAN: 0602577915123
€ 24,99
RECENSIE
Na de moeizame opnames van Let it Be werden voor Abbey Road nog een keer alle registers open getrokken. Een album dat 50 jaar na dato nog steeds tijdloos klinkt. Hoewel het album destijds niet eens door alle recensenten als meesterwerk werd gezien, verkozen de lezers van Beatlesfanclub.nl enkele jaren geleden als het ultieme Beatlesalbum.
Voor deze heruitgave werd net als bij Peppers en de White album teruggegaan naar de originele opnamebanden. Dat heeft tot gevolg dat de beperkingen die voor de oorspronkelijke vinyluitgave gold weggenomen konden worden en dat de songs qua klank bijvoorbeeld niet uit de toon vallen met huidige songs op digitale platvormen. Maar deze remix komt vooral tot recht op vinyl, cd en vooral de bluray-audio . Wat direct opvalt is dat het album helderder klinkt dan ooit, waarbij de details meer opvallen. Dat blijkt al meteen bij opener Come Together waar het lijkt alsof Lennon in de woonkamer staat te zingen en te klappen. Er zijn ook een paar opvallende afwijkingen van de oorspronkelijke mix. Zo horen we wat alternatieve zang op het eind van Come Together en is de overgang van You Never Give Me Your Mother naar Sun King wat langer. Vooral de zang komt gewelddig uit de verf. Vooral de meerstemmige zang tijdens Sun King en Because is fenomenaler dan ooit. De grootste winst is behaald in I Want You (She’s So Heavy). Het orgel van Billy Preston scheurt door de speakers in het eerste deel, de hinderlijke kraak in Lennon’s ijzingwekkende schreeuw die destijds de microfoon overstuurde is weg en het tweede deel met het logge repetatieve gitaargeluid en de imposante ‘white noise’ is overweldigend. De oorspronkelijke mix van George Martin is perfect. Het is ook geen vraag of de remix beter is. Het is nieuw licht door oude ramen. Maar wel perfect licht
De outtakes
De CD- en LP-boxen bieden net als op vorige heruitgaven de nodige outtakes die inzage geven in het opnameproces. Hoewel The Beatles een uitstekend oor hadden voor de perfecte take, zijn deze extra’s een lust voor het oor. Ook al worden bijvoorbeeld Come Together en Octopus’s Garden vroegtijdig afgebroken: Lennon’s ruige zang op het eerste nummer en de humor van de heren (Ringo, droog tijdens de tweede na het inzetten van een verkeerd couplet: “I went in earlier...... or you all came late!” . En zo zijn er meer hoogtepunten. The End in zijn rauwe vorm zonder orkest of zang, McCartney’s demo’s voor Come and Get it en Goodbye (die hij respectievelijk aan Badfinger en Mary Hopkin gaf), een ruwe mix van de medley zonder strijkers én met Her Majesty op de oorspronkelijke plaats en een rauwe versie van I Want You waarbij Preston losgaat op het orgel en waarbij The Beatles nog één kans kregen luid te spelen omdat iemand blijkbaar buiten overlast had van de harde nachtelijke opnamesessie!
De 5.1 mix
Met de 5.1 mix van Abbey Road wordt die van de vorige heruitgaven overtroffen. Nog meer komen de details tot hun recht. De luisteraar waant zich tussen The Beatles. De surroundmix geeft letterlijk een extra dimensie aan een legendarisch album.

Recensent : Ron Bulters
Datum : 8-08-2019
verschenen in Platomania : 361
Waardering : 9.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
366
366 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO