gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

De boxset bevat naast het dubbel-vinyl (incl. EN linernotes) een opnaai embleem en een boek van 76 pagina’s met interviews, reportages, foto’s, tour posters etc. (boek tekst in NL).

In het Verenigd Koninkrijk kwam begin jaren tachtig een nieuwe stroom heavy bands op die we later zijn gaan benamen als de New Wave Of British Heavy Metal. Deze stroom liet ook zijn invloed gelden op Nederlandse muziekwereld en overal popten bandjes en tijdschriftjes op waarvan het leven van de één een duidelijk langer leven beschoren was (Aardschok) dan dat van de ander (Metal For Muthas bijv.). Ook verschilden de bands van elkaar, doordat de ene zich wat meer door punk lieten beïnvloeden en de ander weer wat meer door de rock. Collectief was er echter duidelijk sprake van een nieuwe beweging. Een enerverende tijd dus! Crash! Bang! Wallop! bundelt deze tijd in drie interessante uitgaves: een 21 tracks tellende dubbel-LP, een 23 nummers tellende dubbel-cd en een box met naast de LP, een patch en een mooi boekwerk. Zowel het audiodeel als het boek is samengesteld door A.H.J. Dautzenberg en Vincent Loozen. In dit boek worden diverse spelers op het Nederlandse metalveld geïnterviewd. Zo lezen we over de gewonnen gitaar van Jack Pisters, het hardrockverleden van Jack Poels, de Stampij-jaren van Hanneke Kappen en natuurlijk de verhalen van Mike van Rijswijk van eerder genoemde Aardschok. Eigenlijk te veel om op te nomen: zo vertelt Arjen Lucassen over Bodine en Paul van Camp over Killer. En dan hebben we de festivals nog niet eens benoemd. Muzikaal komen bands als Picture, Killer, Bodine en Teaser voorbij, die alle nog wel in het geheugen staan, maar het zijn ook de wat meer vergeten bands zoals Lions Pride, Gilgamesj en Thnderfire die dit geheel aantrekkelijk maken. Veel lowbudgetproducties (luister eens naar de synth bij Tormentor), door de tijd wat ingehaald songmateriaal of materiaal waar de invloed van Lemmy of Maiden wel erg duidelijk is, het heeft echter allemaal zijn charme en blijft beter overeind dan je in eerste instantie wellicht zou denken. Het geheel bevat nog twee onuitgebrachte tracks van Mover, de eerste band van Lucassen en Victim. Crash! Bang! Wallop! - New Wave Of Low Lands Heavy Metal 1979-1984 is dan ook niets anders dan een fraaie compilatie met een ode aan een bijzonder tijdsgewricht.

- 1 -
1. Picture - Lady Lightning
2. Black Widow - Heaven is Yours, Hell is Mine
3. Killer - Ready For Hell
4. Warhead - Attack and Kill
5. Bodine - Shooting Dice
6. Steelover - Need the Heat
7. Acid - Bottoms Up
8. Lions Pride - the Nighthunter
9. Gilgamesj - Oppression
10. Jack Pisters / Avalon - Arabesque
11. Mover - Don't Touch It
- 2 -
1. Crossfire - Demon of Evil
2. S To S - I'm a Killer
3. Vopo's - In the Book
4. Ostrogoth - Lords of Thunder
5. The Rogers - Metal King
6. Victim - Nightriders
7. Teaser - What You Need is Love
8. Danger - Woman
9. Vault - Suicide
10. Hammerhawk - High Score
11. Tormentor - No They Ain't Gonna Catch Me
12. Thunderfire - the Beast On the Run
Door Hermen Dijkstra op

Tracks

Disc 1
1. Lady Lightning
2. Heaven Is Yours, Hell Is Mine
3. Ready For Hell
4. Attack And Kill
5. Shooting Dice
6. Need The Heat
7. Bottoms Up
8. The Nighthunter
9. Oppression
10. Arabesque
11. Don't Touch It
Disc 2
1. Demon Of Evil
2. I'm A Killer
3. In The Book
4. Lords Of Thunder
5. Metal King
6. Nightriders
7. What You Need Is Love
8. Woman
9. Suicide
10. High Score

nieuwsbrief