gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 15,00

ARCADE FIRE

WE

Label: COLUMBIA
Releasedatum: 06-05-2022
Herkomst: NL
Item-nr: 4367671
EAN: 0194399712221
Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis.

Recensie

Arcade Fire. Het is een band die hoop brengt. Hoop in bange dagen, hoop in een muzikale wereld die soms van standaardisatie aan elkaar kleeft. Het is een band die, net zoals David Bowie dat ook altijd deed, kiest voor verrassende, ongebaande paden en daardoor het vermogen heeft om fans en liefhebbers steeds weer in vervoering te brengen. Die ongebreideld enthousiasme inzet om hun liedjes te verkondigen. Die puurheid, eerlijkheid en eigenzinnigheid centraal stelt. Zowel bij optredens, maar zeker ook wanneer er nieuw materiaal uitkomt.
Het zesde wapenfeit WE vermengt die hoop, die vervoering en dat ongebreidelde enthousiasme. Sterker: de veertig muziekminuten van de band onder leiding van echtpaar Régine Chassagne en Win Butler, gaan van het donker naar het licht. Daar waar de drie nummers op Kant A (wanneer je de lp-theorie volgt) draaien om donker (I), zijn de vier songs op Side B juist veel lichtvoetiger (WE).
We nemen ze stuk voor stuk door en beginnen met de (dijk van een) single The Lightning I, II. Het is de opener van Kant B. Tjonge, wát een heerlijk nummer. ‘A day, a week, a month, a year, every second brings me here…’ Zonder overdrijven: dit is zoals intens geluk klinkt.
Even terug naar Kant A. End Of The Empire I-IV is daar het epische slotstuk van. Een Lennon-achtig begin (hoor die Imagine-akkoorden) werkt zeer ingenieus toe naar de bevrijding die de bliksem van het bovengenoemde tweeluik brengt.
En dan hebben we het angstig prachtige duo Age Of Anxiety I en Age Of Anxiety II (Rabbit Hole) óók al achter de rug. Met recht een genot. Want hoe benauwd die titels misschien ook klinken; er is altijd hoop. Daar zorgt Arcade Fire wel voor. Ergens klinkt: ‘And I can't stop crying and I really think I mean it, but the tears mean nothing to me’. Verdrietig en beklemmend, ja. Maar zeker ook krachtig en hoopvol.
De hoop die meer en meer wordt wanneer op de WE-kant nummers zoals Unconditional I (Lookout Kid) langskomen. De zinnen ‘And if you feel it, it's fine, I'll give you everything that's mine. I'll give you my heart and my precious time’ zorgen dat de zon gaat schijnen, dat je vrijuit wilt draaien, dansen, zingen, scanderen. Een mooi muziekcadeautje? Bij het stampende Unconditional II (Race And Religion) word je ook nog eens getrakteerd op een diepe stem die erg herkenbaar voorkomt. Niemand minder dan Peter Gabriel verzorgt de gastvocalen. En in het intieme slotstuk WE, dat vooral draait om een mooie, pure akoestische gitaarpartij, fluistert Win Butler zachtjes: ‘When everything ends, can we do it again?’ De luisteraar knikt bevestigend en kan niet anders dan van voren af aan beginnen met deze veertig hoopvolle muziekminuten.
Tracklist:
I
Age of Anxiety I
Age of Anxiety II (Rabbit Hole)
End of the Empire I-IV

WE
The Lightning I, II
Unconditional I (Lookout Kid)
Unconditional II (Race and Religion)
WE
Door Dennis Dekker op

Tracks

Disc 1
1. Age Of Anxiety I
2. Age Of Anxiety Ii (Rabbit Hole)
3. End Of Empire I-Iv
4. The Lightning I, Ii
5. Unconditional I (Lookout Kid)
6. Unconditional I (Race And Religion)
7. We

nieuwsbrief