gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Prayer At The Gate, het eerste nummer van PJ Harveys nieuwe album I Inside The Old Year Dying, klinkt klein en intiem. De stem van Polly Jean zingt zachtjes, mystiek en engelachtig. Het stuk wentelt spannend tussen mineure en majeure akkoorden. Die eerste minuten zijn boeiend en enerverend. De toon lijkt gezet van haar tiende album.
Toch is het niet allemaal klein en intiem bij dit nieuwe wapenfeit van de Britse artiest. Het album (het eerste in zeven jaar) doet qua aanpak en stijl erg aan White Chalk uit 2007 denken. Al stuwt het her en der iets meer (Autumn Term), stoomt (August, A Noiseless Noise) het her en der iets meer en spookt (All Souls, I Inside The Old I Dying) het her en der iets meer.
PJ Harveys aanpak is dus nog altijd aangenaam veelzijdig te noemen. Ook bij dit album werkt ze nadrukkelijk samen met producers/muzikanten Flood en John Parish. Met hulp van dit duo tovert de artieste ook dit keer weer verrassing na verrassing tevoorschijn. Bij Lwonesome Tonight is Harveys stem is krachtig, ijl en hoog. Bij Seem An I lijkt haar stem eerst ver weg. Buiten de opnamestudio, bijna. Maar wanneer de prachtig repeterende gitaarpartij begint, wandelt Polly Jean bijna letterlijk de kamer met de zangmicrofoon binnen en een fraai koortje maakt het helemaal af. Bij The Nether-edge vervlechten stem en keyboardklanken als lange zwarte haren tezamen en het titelnummer is misschien wel het allerbeste nummer (hoor dat aangenaam gierende gitaartje!) van het album.
Na twee soundtracks (samen met Tim Philips maakte ze in 2022 de muziek bij de Ierse serie Bad Sisters, drie jaar daarvoor componeerde ze de muziek bij de film All About Eve) en een roman (Orlam uit 2022) is er eindelijk weer echt nieuw werk. En het moet gezegd: dit tiende album van PJ Harvey glijdt en golft weer zeer smaakvol de speakers uit.




Tracklist
1. Prayer at the Gate
2. Autumn Term
3. Lwonesome Tonight
4. Seem an I
5. The Nether-edge
6. I Inside the Old Year Dying
7. All Souls
8. A Child's Question, August
9. I Inside the Old I Dying
10. August
11. A Child's Question, July
12. A Noiseless Noise
Door Dennis Dekker op

nieuwsbrief