gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Michelle David & The True-Tones with Strings; een uniek en gelimiteerd album én twee exclusieve optredens in TivoliVredenburg in Utrecht (25 november) en het Amsterdamse Concertgebouw (23 december), samen met het Dutch String Collective.

Michelle David & the True-Tones hebben in een korte periode een imposante discografie opgebouwd. Gelijk met dat rijke oeuvre groeide hun waanzinnige live-reputatie, waarmee de formatie – in binnen- en buitenland – al menig festivalweide bezwoer. Maar ook in talrijke clubs, concertzalen en poptempels werden de voegen op barsten getest; van Pinkpop tot North Sea Jazz en tours van Spanje tot Scandinavië. Tot het tijd werd om weer eens tot de kern terug te keren; de plek waar The True-Tones ooit tot stand kwamen; in de opnamestudio – met de kenmerkende grondstoffen van de klassieke soul; ritmische grooves, krachtige vocalen, sterke melodieën èn een volwaardig strijkorkest.

Het energieke en soulvolle gezelschap, begonnen als The Gospel Sessions en uiteindelijk uitgegroeid tot Michelle David & The True-Tones, bestaat naast Michelle David uit mede-oprichters en gitaristen Onno Smit en Paul Willemsen en drummer en percussionist Bas Bouma achter de drumkit. In deze samenstelling streek de groep voor één dag neer in de Haarlemse Exalto studio’s – de thuishaven van The Analogues en voortgekomen uit de legendarische Zeezicht Studio, jarenlang geleid door de huidige naamgever Jan Piet Exalto. Voor deze bijzondere sessie en de aankomende optredens doen Michelle David & The True-Tones een beroep op het vermaarde Dutch String Collective. Het strijkerscollectief – opgericht en geleid door violist Marieke de Bruijn – heeft talrijke studiosessies en optredens op het cv en is te horen op vele gelauwerde soundtracks. Marieke kreeg in 2020 zelf Sena’s Humble Hero Award, de jaarlijkse prijs voor toonzettende en invloedrijke sessiemuzikanten.

Op Michelle David & The True-Tones with Strings zijn de hoogtepunten uit het inmiddels vijf albums tellende oeuvre van de groep te horen. Voor een aantal nummers maakte Willem Friede (New Cool Collective, Metropole Orkest) nieuwe arrangementen en samen met het Dutch String Collective, nam de band – omringd door een select gezelschap als publiek – in een bevlogen sessie tien nummers op. Zo is de allereerste single There’s A Light in een nieuwe versie te horen, maar ook Made it Over en Need Your Help – oorspronkelijk afkomstig van het debuutalbum (The Gospel Sessions, Vol 1.). Maar ook nieuwe Better en Trust staan op de plaat – beiden bekend van het meest recente album, het alom geprezen Truth & Soul, dat kort geleden nog door BBC Radio 6 Music’s presentator Craig Charles werd verkozen tot beste album van 2022 op deze toonaangevende Britse zender.

Michelle David & The True-Tones with Strings is een uniek document en neemt de luisteraars mee op een intieme en meeslepende muzikale reis.
Door Redactie op

nieuwsbrief