gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Matter Of Time, het tweede album van de Nederlandse alt-folk/indie-formatie Classic Water is een verandering ten opzichte van hun debuutalbum Concrete Pleasures. Verstilling en introspectie staan centraal op dit album waarin ruimte wordt geboden aan de diepere vragen en momenten van twijfel in het leven. Liedjes die klinken als zonnestralen die zich door een laag mist vechten.

De stem van zanger/gitarist Tom Gerritsen is rustgevend, als een baken van troost tussen het onheil van de buitenwereld. De thema's op Matter Of Time zijn reflecterend – en soms verdrietig – van aard, zoals op "Hopes" – met expressieve tweede stem van toetsenist Lotte van Leengoed – dat spreekt over verloren tijden en vervagend optimisme. In tegenstelling tot ouder materiaal van Classic Water, waar opwellingen van vreugde en romantiek op de loer lagen, klinkt het nieuwe materiaal subtieler en ingetogener.

Dat vertaalde zich ook in het maakproces. Matter Of Time is opgenomen in Amsterdam met producer Jan Schenk, in tegenstelling tot hun eerste album, dat werd opgenomen in (en doordrenkt leek door) de galmende uitgestrektheid van het Zweedse platteland. De nieuwe opnames kregen natuurlijkerwijs een soberder karakter, met zelfs elementen van demo-versies die in de arrangementen zijn verwerkt: minder effecten, rauwer geluid, en subtiele spanningsbogen, met de prettig in het gehoor liggende stem van Gerritsen en de warmte van de Spaanse gitaar als constante bronnen van soelaas.

Albert Dijk (drums), Van Leengoed (toetsen/zang) en Jan Pieter Middelkoop (bas) voegen door hun spel diepte, bezinning en emotie toe, een dreigende lading die als een nevel om ieder liedje hangt. "The Hurting Kind" is deels geïnspireerd door de Amerikaanse opiatencrisis, waardoor de fluisterende zang van Gerritsen plots een grimmig randje krijgt. Een ander nummer, "Question", verhaalt over liefde, leven en spijt. De bas van Middelkoop voegt een zware ondertoon toe in nummers die over het algemeen licht klinken, in het bijzonder bij het slotnummer 'Something Stolen', dat is gezongen vanuit het perspectief van iemand wiens herinneringen geleidelijk aftakelen.

Op Matter Of Time vangt Classic Water een gevoel van ingetogen veerkracht, een album dat dubbelzinnigheden van liefde, verlies en het onverbiddelijke tij durft te confronteren. Deze nummers blijven in je bewustzijn rondspoken lang nadat de laatste noot is gespeeld; een warm, uitnodigend toevluchtsoord waar vreugde en verval zich verzoenen in waakzame stilte.

-- Jasper Willems

Door Redactie op

nieuwsbrief