gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

SPRINGSTEEN, BRUCE

PROMISE

Label: COLUMBIA
Releasedatum: 27-11-2015
Herkomst: NL
Item-nr: 2669990
EAN: 0886977617713
Levertijd: 6 a 10 werkdagen

Recensie

Na het verschijnen van Born To Run ligt in 1975 de wereld aan de voeten van Bruce Springsteen. Niets lijkt een verdere triomftocht in de weg staan, maar door een slepend juridisch gevecht mijn zijn voormalig manager laat de snel verwachtte opvolger jaren op zich wachten. Jaren waarin de manier waarop Springsteen zijn platen opneemt drastisch zou veranderen, zo wordt duidelijk na het bekijken van de verbluffende documentaire The Promise. Zoals Steve van Zandt het verwoordt: ‘Voorheen doken we de studio in met tien nummers, die namen we op, en dat was dan de plaat.” Voor wat drie jaar later uiteindelijke Darkness On The Edge Of Town zou worden, nam Springsteen letterlijk jarenlang nummers op. Schattingen lopen uiteen van zeventig tot het dubbele daarvan, feit is dat de eindeloze en soms uitzichtloze sessies de band tot waanzin dreven, niet in de laatste plaats doordat Springsteen weken kon werken aan een bepaald drumgeluid of een nieuwe versie van een nummer, om vervolgens al die arbeid weer terzijde te schuiven – geheel toepasselijk had de plaat oorspronkelijk als werktitel American Madness.

Het eindresultaat is een van de grimmigste Springsteen-platen, vanaf de energieke opener Badlands, het grimmige Adam Raised A Cain en het desolate Racing In The Street naar het tegen beter weten in optimisme van The Promised Land en het bijtende titelnummer. Niet voor niets is deze plaat nog altijd goed vertegenwoordigd in de setlists van Springsteen.

Nadat eerder Born To Run al een voorbeeldige reissue kreeg met een compleet concert en een twee uur durende documentaire krijgt Darkness nu een soortgelijke behandeling, maar dan in een overtreffende trap. Want niet alleen krijgen we zo mogelijk nog indrukwekkender documentaire, daarnaast vinden we concertopnamen uit ‘76-’78, een compleet concert uit ’78 én een vorig jaar in HD gefilmde integrale live-uitvoering van deze cruciale plaat. En dat zijn alleen nog maar de drie dvd’s.

Naast het geremasterde originele album (dat eerlijk gezegd op eerdere cd-versies ronduit belabberd klonk) bevat deze box namelijk ook een dubbel-cd met maar liefst 21 niet eerder uitgebrachte nummers uit de sessies (hier en daar vorig jaar iets opgepoetst), waaronder vele nummers die absoluut niet onder doen voor zijn reguliere albums (en door anderen tot hit gepromoveerd werden) als The Promise, Because The Night, Spanish Eyes, Fire en Talk To Me. Deze dubbelaar is ook los verkrijgbaar, maar de echte fan zal toch dieper in de buidel moeten tasten, want mede door de fantastische vormgeving is dit de ultieme Springsteen-reissue. Kom maar op met de The River-doos!

Tracks

Disc 1
1. Racing In The Street ('78)
2. Gotta Get That Feeling
3. Outside Looking In
4. Someday (We'll Be Together)
5. One Way Street
6. Because The Night
7. Wrong Side Of The Street
Disc 2
1. The Brokenhearted
2. Rendezvous
3. Candy's Boy
4. Save My Love
5. Ain't Good Enough For You
6. Fire
7. Spanish Eyes
Disc 3
1. It's A Shame
2. Come On (Let's Go Tonight)
3. Talk To Me
4. The Little Things (My Baby Does)
5. Breakaway
6. The Promise
7. City Of Night

nieuwsbrief