gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

BEATLES

HELP!

Label: EMI
Releasedatum: 12-11-2012
Herkomst: NL
Item-nr: 2709007
EAN: 0094638241515
Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis.

Recensie

Op 24 februari 1965 vloog een Boeing 707 met 70 mensen naar de Bahamas voor de opnames van de film Help! – later zouden ze naar Oostenrijk verkassen. En op 29 juli van datzelfde jaar ging de film in première. De zeven liedjes uit de film kwamen op de eerste kant van de gelijknamige elpee; de tweede kant van de plaat werd gevuld met zeven andere nummers.

Help! is mijn favoriete elpee van The Beatles. Het is eigenlijk een overgangsalbum tussen de vroege Beatles, waarin John, Paul, George & Ringo acteerden als stripfiguren, en de latere Beatles, toen de vier groepsleden meer een eigen gezicht kregen. Maar op Help! vertonen de cartoons al kleine haarscheurtjes – er werd voorzichtig gemorreld aan de vaste formule. Ook kroop er een flinke dosis melancholie de sound binnen. Was de film Help! een grappige feelgood movie, de songs hadden een minder uitbundig karakter. Het titelnummer Help! Heeft, zoals John Lennon later verklaarde, een autobiografisch karakter. Ook de twee andere bijdrage van John aan de film hadden meer diepgang: You’ve Got To Hide Your Love Away en You’re Gonna Lose That Girl. In het eerstgenoemde nummer is de invloed van Bob Dylan herkenbaar. Ook de bijdrage van George (I Need You) heeft een sterk weemoedig karakter.

De tweede kant van de plaat heeft weliswaar niet het hoge niveau van de eerste, maar is in mijn ogen enigszins ondergewaardeerd. Niet alleen horen we op deze plaatkant de twee nummers van de latere single: het mierzoete Yesterday en het onstuimige Dizzy Mizzy Lizzy en het geinige niemendalletje Act Naturally met Ringo in de hoofdrol. Maar ook mijn favoriete nummer van de plaat is het folky I’ve Just Seen A Face – zonder basgitaar, maar met Paul in een hoofdrol..

Tracks

Disc 1
1. Help!
2. The Night Before
3. You've Got To Hide Your Love Away
4. I Need You
5. Another Girl
6. You're Going To Lose That Girl
7. Ticket To Ride
8. Act Naturally
9. It's Only Love
10. You Like Me Too Much
11. Tell Me What You See
12. I've Just Seen A Face
13. Yesterday
14. Dizzy Miss Lizzy

nieuwsbrief